PUHH – VILKEN VÄRME !!

Det här är symbolen för det vi är mest förtrogna med just nu när vår tillvaro går på tretti graders nivå och vi knappt orkar med att röra oss. Upptäcker också att det är väldigt lätt att glömma en del saker eftersom hjärnan och minnet inte riktigt orkar med i trycket av värme. På tal om glömma – läste nyss Carl Erik Sahlbergs andakts bok där han skrev just om detta att inte komma ihåg och i stället göra ”snygga” omskrivningar för att inte avslöja sig och sitt dåliga minne. Han gav nåra vardagliga exempel – typiska kan man säga. Visserligen från sammanhang med mer folk och mindre bekanta – men det känns igen. På bilverkstan – han med Volvon du vet. På sjukhuset med massor av patienter – hon med gallan på sal 3 eller du kommer ihåg när vi var på konserten – han med det grå håret lockigt i nacken. Så ramlar beskrivningarna in medan hjärnan letar i alla skrymslen efter ett namn som borde vara självklart för oss. Ibland lyckas vi men ofta kommer det vi skulle komma ihåg i ett stadium när det inte längre behövs. Visst är det lite jobbigt ibland och luckorna tenderar att bli större och större. Så kommer då tretti graders värme till och gör det ännu svårare.

Det skulle vara så skönt om det räckte med en extra fläkt som skulle blåsa liv i minnets alla vrår och hörnor.

Jag hade en sån där förarglig upplevelse nyss. Var på vårdcentralen och mötte en ny läkare som presenterade sig för mig med sitt namn och när jag kom ut från undersökningen var namnet bortblåst. Jag gick till sköterskan vid disken och frågade: Vad hette han som undersökte mig nu och fick namnet – skönt att det funkade.

Vi är ju ofta låsta av så mycket ”vett och etikett” så vi inte vågar bryta mönster och fråga om.

Sahlberg som jag nämnde förut berättade också hur viktigt det var att komma ihåg namnen på dem som sökte samtal och råd. Det är inte bara mannen i den bruna jackan det är Tomas eller vad han nu heter som du har möjlighet att bli vän med.

Jag vet vem du är och vad du heter och jag bryr mig om dig och vill fortsätta att lära känna människan bakom namnet. Du kanske har många ”vänner” på nätet men frågan är hur många av dem som verkligen är mer än ett namn av hundratals i listan.

Kanske du kan ge en fläkt av Himlen till någon av dem i en lite djupare skrivning än vanligt. Nåra ord på livets väg som är lika viktiga som fläktens vinddrag i en stekhet värld.

Jesus mötte dem alla vid namn och personlig närvaro om man så hette Maria eller Sackeus. Kanske det vi borde göra i Livets villervalla. Stanna till och ge tid till den som ingen lyssnare annars har.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s