Tänk att det är 15 år sen det hände !

Kulturbilagan i föra veckan berättar att rättegången om vad som hände I Knutby startar denna månad – efter 15 år. Ett stort reportage och intervju med pastorn Peter Gembäck finns i bilagan. Jag läser dom stora uppslagen med blandade känslor. Tänk att allt detta hänt i en lite by i Sverige.

Fanns det ingen vuxen, tänkande människa i närheten som kunde sagt stopp på ett tidigt stadium ? Jo det fanns men ingen lyssnade eller brydde sig så helt intrasslade i ”storyn” som man var.
Maktspel med inslag av våld och hot. Sexuella överträdelser. Vapenköp och mord och försök till mord – de mest märkliga inslag som absolut inte hörde hemma i en kristen gemenskap eller församling.
Jag ska inte ge mig in i nåra analyser eller reportageinblickar, men artikeln i kulturbilagan är tuff och stark och pastor Gembäck blir besviken om han inte blir dömd för de våldsamheter han stått för och som han själv anmält att han gjort.

Så finns ju de andra där, flera pastorer. Kristi Brud och den grupp av ”lärjungar” som fanns omkring henne.
Jag läser och minns med samma obehagliga känsla som jag hade då för 15 år sen.
Får se hur det slutar. Vet att det kommer att ta lång tid för läkedom och befriande helande.

Visst kunde lärjungarna på Jesu tid bråka med varandra om vem som var störst men de visades på rät väg igen av Jesus själv. Han ställde ett barn mitt ibland dem – eller talade om att störst är den som tjänar. Samtidigt som Han kunde tillrättavisa dem som var stora i sin värld – stod med bönesjalar i gathörnen för att visa sin fromhet och bestämde hur folk skulle bete sig för att passa in i den legala tron.
Han var inte blygsamt snäll mot dem När han kallade dem för vitmenade gravar och utan innehåll.
Men de vanliga ängsliga och skuldbelagda i folkhopen hade han tid och kärlek att ge. De sjuka helade han och stormarna och vindarna tystade han, och det blev alldeles lugnt. Generositet. frihet och försoning och kärlek var hans stora ord.
Jag skulle kunna citera massor med bibelord om allt detta, men jag ber dig i stället att gå till källorna direkt. dom fyra evangelierna där Markus är kortast och Johannes djupast.
Provläs lite grann. Det finns biblar som har alla Jesu ord med röd text, där får du en perfekt sammanställning av vad Jesus ville då och nu.
Knutby är i spillror men den kristna tron är hel och helande för alla som längtar efter mening och mål i tillvaron.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s