Vad är en människa värd eller människovärde !

Det var väl Nils Ferlin som i någon av sina dikter räknade på en människas värde. Plockade ihop alla ämnen som kunde användas på nytt och kom fram till en summa på 3 och 75 kr i den tidens penningvärde. Han var ju som han skrev.. Jag är ganska mager om bena – tillika om armar och hals.

Det är så många saker som handlat om människovärde i nyheterna dem senaste tiden som får mig att fundera. På vissa håll i vår värld kan man ta sig friheter när det gäller makt över människan. Slagord som DÖD ÅT vem det nu vara kan eller en hel nation kanske. Döda, stympa, piska helst offentligt hör till vardagen. Förtryck på grund av kön eller ”heder” är också vanligt. På andra håll sker allt sådant i hemliga rum och mörkertalen är stora. På andra håll i vår värld är respekten för människan och hennes kropp. själ och ande en grundläggande rättighet för allt liv.

För mig är den enskilda människan det mest värdefulla som finns från det hon blir till och lever sina dagars mått till dess hon dör.
Det blir så obegripligt för mig att man kan våldföra sig på något av dessa områden i en annans liv fysiskt, psykiskt eller andligt.
Det blir så ruffigt när vi bara blir statistik -176 personer omkom i olyckan eller så och så många dödades i den attacken. Eller ta diktaturens förtryck där man bara måste göra allt på ett visst sätt- kläder, rörelsefrihet eller vad som helst. Ta det andliga förtrycket där de mest konstiga rörelser har uppstått med egna heliga skrifter och påbud från mer eller mindre karismatiska ledare.

Du grymma värld som vi lever i Jag är tacksam över att få leva som en enkel kristen människa. Visst kristen tro har haft sina fallgropar med syndkataloger och fördömanden, uteslutande ur församlingar med offentlig avbön När man egentligen behövt få nåd och förlåtelse.

Min tro talar om en Gud som gett allt för att få vara min far genom Jesu liv död och uppståndelse. Citerar Jesus i Matteus 7 kapitel.
ALLT VAD NI VILL ATT MÄNNISKOR SKALL GÖRA FÖR ER. DET SKALL NI OCKSÅ GÖRA FÖR DEM.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s