” DÖSNACK ” säger vi ibland !

Dösnack är  väl sånt där prat som inte innehåller så mycket vettigt, men det håller igång pratkvarnen en stund i alla fall. Vädret, ett TV program man sett, lite skvaller och så – och då visar man ju att man har social kompetens och kan umgås med  vem som helst. Blev tvungen att fundera  på när jag senast var med i ett dösnack och det var nog inte så länge  sen.  Fördelen med dösnacket är  att det trots titeln är ganska  oförargligt och ganska snart bortblåst.   Men det kan ju också vara inledning till ett samtal med mer kvalitet – kanske  viktigt också. Hoppas  det.

Den senaste veckan har det varit en hel del offentligt   dösnack. Men lite för mycket bakom stängda  dörrar och maktpositioner.

Ta  det här med Svenska Akademien på dess kryptiska  och märkliga  nivå: De aderton blir inom en vecka en elva. Snacket går  och flera hoppar av. Nya  samlingar i Börshuset och  fler tvingas  bort och nu sitter de på bara elva stolar som verkar ganska vingliga och utan ryggstöd. Vi vanliga  dödliga får inget veta  om dessa hemliga  och ganska  mäktiga ledamöter. Men det är väl klart att Gustav den III inte hade nån konsekvensutredning när han drog igång det sällskap  som skulle  stå  för  snille  och smak. Nån klarhet i alla turer av dösnack lär  vi väl aldrig få och hur man skall gå vidare är det väl bara en och annan äldre herre  som vet. Nog om detta.

Betydligt allvarligare och verkligen DÖD-snack kan man hitta på Twitter och andra sociala  eller asociala medier på politisk högrisknivå. Det känns  nästan som  att när man slår på nyheterna  på morronen gör man det med den underförstådda frågan – står världen kvar ? Missiler över Damskaus  och  Homs. Attack på grund av kemisk attack i Syrien med 70 döda och femhundra skadade. Alla säger sig ha bevis för vem som utfört attacken med kemvapen men ingen kan lägga  fram nåra bevis utan det blir just dösnack. Trump, May, Macron, Putin, Lavrov, alla är tvärsäkra men inget konkret. FN sammanträder på olika  nivåer men ingen får liv i dösnacket,  Det är ett svajigt världsscenario med tjocka ridåer  som ingen kan dra åt sidan.

Tyvärr tar dösnacket rätt mycket plats i hjärnkontoret för  många av oss  och vi undrar klassiskt vart är  världen på väg ?

Min bibel talar om trygghet trots allt. Det finns  någon som är  starkare än hela  det nämnda  gänget. Jesus  som har gått genom död till liv. Det finns bibelord  som ser ut som kvällstidningarnas löpsedlar i sit tal om den yttersta tiden och tecknen i världen för att den är  inne.  Det finns ett slutdatum när vi inte klarar av att hålla  alla makter i frid  och fred – men där  Gud  griper in. Tänker också på sången Det skall bli frid  på vår  jord  i tusen år en gång.

Man kan hitta bibelord om krig och fasor, hur människor som kommer att ge upp andan av förskräckelse vid havets  och vågornas dån Jesus berättar om detta  i slutet av Lukas evangelium, men  säger också  där  ” Var inte rädd, lyft upp era ansikten, räta på ryggen för då är er befrielse nära !”

Det finns för mycket dösnack – Jesus säger: Jag är  vägen, sanningen och livet ! Ta  det sista ordet till dig – talet  om liv trots allt.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s