Övervakning eller bevakning ?

Jag vet att man lämnar spår efter sig på nätet. Spår  som kan användas  på olika sätt. Men det blev väldigt konkret för et tag sen när  svåger med fru reste till Malta. Vi ville kolla  hur det såg ut på Malta och gick ut på nätet och sökte  info. Fick en massa  fina bilder och info om Malta. Men sen……. nån timme efter det vi kollat Malta fick vi reklam från  en massa  hotell och reseerbjudanden när  det gällde  just Malta. Det höll på i ett par veckors tid. Det kändes faktiskt lite  jobbigt eftersom vi inte var på resande fot.

Hittade för et par dar sen en artikel  i SvD  med rubriken ” Din personlighet kartläggs på nätet ” en artikel av två medarbetare  på PR Byrån  Trigger. Dora Streiffert och  Preben Carlsen. De redovisade hur man genom att använda  Facebook som plattform kunde  få tag på en personlighetsprofil på en användare genom att kolla personens ”likes”. Det behövdes bara 68  likes för att avgöra -sexuell läggning,- hudfärg eller politisk hemvist.. Ju mer data man får tillgång till, desto mer kan man avläsa din självbild, drömmar , rädslor  och begär. Forskning på psykometrisk segmentering har visat att man utifrån endast 300 Facebook-likes  kan bedöma en människas personlighet bättre än vad ens egen partner kan.  så långt referat från artikeln.

Man häpnar – nej det räcker inte – man blir  ärligt talat livrädd för var gränserna kommer att gå i vår  IT-värld. Storebror ser dig. Ser dig inte bara – var du befinner dig i förhållande till en mast och din telefon. Ser dig hur du ser ut inuti- vad du tänker  och vad du vill.

HUR LÅNGT IN I PRIVATLIVETS  DOMÄNER ÄR  DET TILLÅTET ATT VANDRA. Finns det nån etik eller nåra regler alls  för denna  ”övervakning”? Vem bestämmer om vad av mitt liv som är allmänt och vad som är  privat ? Vad har man rätt att påverka och vem ?

Det kommer smygande – detta med påverkan och styrning. Vi kanske inte ens märker vem det är  som styr vårt beteende och vårt liv. Manipulation som styr oss – kanske dit vi inte  vill.

Dags att tänka  till tycker jag  om det  inte redan är  för sent. Värdegrund och etik får inte bli bisaker  utan måste vara det som styr oss.

Jag tror  att vi måste  ett steg tillbaka till den värdegrund vi har  haft i tusentals år – med bas i den kristna tro som har respekt både för individ och kollektiv. En bas för vår tillvaro med frihet under ansvar för varandra.  De  tio budorden eller  den gyllene regeln om ”allt vad ni vill att  människor skall göra er skall ni också göra för dem !  Att leva tillsammans är viktigare än allt annat.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s