KVINNODAGEN !!!!!

Kvinna – man och …  ingendera eller  bådadera det är  en fråga som debatteras mycket just  nu. I dag är  det internationella Kvinnodagen och bilden ovan  är  från tidningen Dagen  som speglar  ämnet.  Jag kan inte svara på  frågan i bildens text, men jag kan lyssna  och tänka.

Egentligen borde  det inte behövas en kvinnodag, men ändå behövs  den – både  i vårt land och internationellt. Läste en lite  notis  i veckan som berättade att det finns fler kvinnor som är piloter i Israel än det finns  kvinnor med vanligt körkort för  bil i Saudi-Arabien.  Symbolfråga kanske men är  det  normalt att det ska vara så ? I dag berättar nyheterna om en kvinna i Teheran  som dömts till två års fängelse, tre månader ovillkorligt för att hon tagit av sig slöjan offentligt.

Klädseldebatten är livlig om hijab och burka och alla andra former. Den djupare debatten om kvinnosyn är inte lika intensiv men det är ju egentligen den som är  den viktiga. Kvinnans plats  och tillvaro är minst sagt annorlunda i den muslimska världen om vi jämför  med den kristna  eller västerländska.  Vi har som väl är lämnat ifrån oss talesättet att – Kvinnan ska stå vid spisen  och föda  barn.

Men visst behövs kvinnodagen också  hos oss. Inte minst #metoo  i olika variationer har visat på bedrövliga beteenden i vår  omgivning. Mansgriseri utan all like. Godkännande av ord  och handlingar av män mot kvinnor som bara inte borde vara tänkbara ens. Nu strömmar anmälningarna in i alla  våra olika  yrkeskategorier och kulturer. Kändisar som levt i tro att de har rättighet  att bete sig hur dom vill mot kvinnor. Vardagsjargong på arbetsplatser och fritid med könsord  och handlingar som ingen kvinna ska behöva stå ut med. Men det har bara blivit så och då får man finna sig i det spelet.  Dessutom smyger sig orden och beröringarna  längre och längre ner  i åldrarna. Jag visste inte att det finns ”horor”  i våra förskolor, men ordet ingår  i det vanliga talet på många  håll.

HÖR   NU MINA HERRAR I ALLA  ÅLDRAR  på kvinnodagen. Det är dags att bli vuxna. Be om ursäkt för  det som sagts. Tänka  efter  och bli som civiliserade människor inför varandra.

Det finns en hel del att hämta i den kristna etiken  och moralen om respekt  och hänsyn. Människovärde och allt som hänger ihop med det.  Jag kanske kan få tipsa  om de tio budorden  och Bergspredikan i Matteus evangelium kapitlen fem till sju. Matt. 7:12 sammanfattar det hela bra. Vi är inte objekt för varandra – Vi är  själva livet tillsammans.

Till man och kvinna skapade Han dem. ingen mer berättas det om, i en Lustgård en gång för länge  sen. En fantastisk bild  att leva med !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s