Vinden blåser-just nu isande kall !

Vinden blåser vart den vill  och du hör  den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Man kan bestämma  riktningen på vinden  och man kan mäta styrkan i vinden,  per meter i sekunden anger  hastigheterna i allt ifrån en stilla bris  till  kuling, storm  och orkan Varningar kan utgå  ibland så ma tar in lösa föremål eller ankrar dem på något sätt och riktigt allvarligt kan det bli när  viktiga samhällsfunktioner hotas.

Från vårt köksfönster ser vi den här  snurran, men jag åkte vägen förbi i dag och tog den här  bilden på  vindkraftverket.

Där  står det i ensamt majestät och alstrar kraft i form av  el.  Det hör till den moderna tekniken tillsammans med  solceller och andra uppfinningar. Visst är  det lite pampigt och stort, trots att det här  inte är den största  modellen och står ensamt ute på åkern. Det finns ju hela parker  med snurror och storlekar  som rör  sig nästan majestätiskt i vinden. På vägen in till stan har vi en snurra  som har fått ett namn – den heter Elvira, en riktigt bra beskrivning  på vad den gör.

Men  texten som  jag började med i dag handlade inte om elsnurror utan om en annan form av vind som blåser genom världen just nu.  Andens  vind talar man om  i kristna sammanhang.  Det där  som egentligen är  själva glöden i tron och det liv man som kristen vill leva.

Det är ganska lätt att tala om Gud.  Ungefär  60 % av oss säger sig tro på någon Gud. Det kan vara delade meningar om vad för slags Gud  det handlar om, men ett högre  väsen av något slag är det  oftast man menar.  En annan grupp kan säga att man tror på Gud ungefär  som på tomten. En ytterligare grupp tror att det finns  nån som har koll och straffar en om man blir  påträffad med fingrarna  i nån syltburk och har alltså fått en felaktig och negativ bild av Gud under  sin barn och ungdomstid och såren finns kvar och man kämpar med dom i svåra stunder.

Jesus kan man   också tro på men på olika sätt. En historisk person som var en god  människa.  En revolutionär  som blev korsfäst och dog  och inget mer. En profet med ett bra budskap om kärlek och  en massa fina ord som vi har  kvar så här  tvåtusen år efter att han sa dem. Man kan ha respekt för det han gjorde men han är väl inte så aktuell i dag  och skall helst hänvisas till det privata livet  och absolut inte finnas  i vårt sekulariserade samhälle  Det religiösa det som har med Jesus att göra skall helt enkelt tas bort från det offentliga rummet.

Tar man då upp frågan om Anden  och andens vind då blir det ju verkligen flummigt och svårt, det måste bara klassas som fantasier  och drömmar. Om det skulle vara så – så skulle  det inte finnas nån kristen tro i dag eftersom det är  Anden  och Andens vind  som är  det som gör  vår värld rikare  och vackrare. Det finns över två miljarder människor i dag som är som vindkraftverket, alstrar  kraft  och ork att leva i vår trasiga  tillvaro. Ger ljus  och värme till dem som längtar efter det.  Ger riktning och styrka för människor  som förlorat allt hopp om en framtid. Det  mäts  inte i  sekundmeter men det  kan upplevas i en öppen famn  eller i kärleksfulla ord som virvlar förbi  och landar precis  där dom skal för att ge ny kraft till den som var på väg att ge upp.

Jag skulle kunna räkna upp en massa namn på människor som gett hopp och framtid. möjligheter igen till den som  trodde  sig vara uträknad  och färdig med livet.

Jag tror att jag vet var Andens vind kommer  ifrån, det himmelska ursprung som har gett mig hela livet och den bär mina vingar genom tillvaron, inte med min  kraft men med tron på  Gud, Jesus  och Anden i en kombination som är  mitt liv.

Andens vind är aldrig isande kall. Den kan ha olika styrka men den har alltid värme och liv för  ny tillväxt och blommor  och frukt in i vår vardag.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s