AVTRYCK SOM VI LÄMNAR EFTER OSS !

Foto0055

Det talas mycket om Storebror och om de avtryck vi lämnar efter  oss i vårt utbyggda  IT-samhälle. Det går att spåra oss efter var vi ringt med våra  mobiler. Masterna avslöjar våra positioner. Handlar vi med medlemskort i affären så vet affären vilka varor  vi köper och vilka vanor vi har och kan inrikta  sin reklam till oss på sånt som vi verkar gilla. Det är nästan lite jobbigt när man får ett mail som visar  varor som vi brukar köpa. Varor som räknas som våra favoriter och sedan förslag  som visar sånt vi kan tänkas  vara intresserade av. Det känns  nästan som ett intrång i min privata sfär. Datorn likadant, det är lätt att kolla  vilka adresser jag varit inne på. Hur använder sig jättarna i datorvärlden av den  informationen, o.s.v. Men  det är ju sånt vi får leva med.

Det finns  ju andra avtryck som är  viktigare. Fot  och handavtryck på barn  och barnbarn är  ju trevligt att ha och minnas årtal och speciella  stunder.

Men vi lämnar ju själva  avtryck IRL, som medmänniskor i arbete  och fritid. Hos familj. släkt och vänner. Föreningar vi är medlemmar i eller  kyrkor  och församlingar. Ja överallt i den värld  vi har omkring oss. Hur ser  våra avtryck ut där ? Givetvis  hoppas  vi att de skall vara positiva. Att man  blir glad  när  vårt namn  nämns i olika sammanhang. Att kommentarerna om oss  är positiva och inte  låter  som ”jasså  den”. Att våra  fotspår  i livets sand skall vara nåt man gärna  följer.. Att man pratar med oss  och inte om oss. Ryktena  går ju så snabbt och växer sig otroligt stora även om vi inte finns med i senaste numret av Hänt i veckan  eller nån skvallerspalt på annat håll.

Men ibland låser   det sig  och vi fastnar i tankar  som inte  är bra. Vi ser inte oss själva utan bara dom andra. Det där med flisan i den andras öga  som irriterar oss så att vi inte märker  bjälken i vårt eget synfält och så sitter  vi där. Sitter vi tillräckligt länge så blir det bara bitterhet av alltihop och då blir  våra avtryck inte  så trevliga.

Din och min stund på denna jord är alltför dyrbar att slösas  bort på det sättet. Visst är  det vettigt att stanna upp ibland  och ta en funderare på hur just mina avtryck ser ut. Tag en stund av eftertanke. Kolla  upp vad det  finns som sliter i min tankevärld. Tag ett samtal med den människa det kan handla om. Lyssna  och berätta. Låt det verkligen bli ett samtal som  löser knutarna och ger nytt perspektiv på båda  håll.

Jesus ger många bra exempel på samtal. Den samaritiska kvinna vid brunnen som inte vågade gå dit  och hämta vatten när andra var där. Hon blev en ny människa i det samtalet och skyndade sig hem och inbjöd hela  stan att komma och möta den som sagt allt om hennes liv.

Eller hans frågor till dem som kom och sökte  hjälp:  Vad vill du att jag skall göra  för dig ? Vill du bli frisk ?  Hans  uttömmande svar  till dem som frågade om budorden – vilket som var viktigast. Alltid  möte  och dialog med hänsyn och kärlek. Anklagelserna lyste med sin frånvaro även om debatten med dom som angrep honom kunde bli tuffa. Men Han gav alltid en väg  till nya perspektiv.Hans avtryck ledde aldrig fel.

Låt  Honom  förändra  dina  avtryck  i vardagen på öppenhetens  och kärlekens  väg!!!

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s