Det här skåpet står hemma hos oss. Min svärfar hittade det på en veranda ute på landet och då hade det stått i regn och rusk och var delvis förstört. Svärfar kunde det här med snickeri och måleri och gjorde ett stort renoveringsarbete. Vi fick överta det eftersom han hade bestämt att när han dog så skulle Hasse ha skåpet. Hur gammalt det är från början vet vi inte. Jag gissar att mönstret kommer från Västerdalarna. Dörrluckornas kurbitsblommor tyder på det.
Tänkte ge dig nåra allmogebilder denna gång och jag börjar med Winter Carl Hansson från slutet av 1700 talet och in på 1800 talets början.
Ålderstrappan är ett klassiskt motiv Jag har skrivit om den i en tidigare blogg – Ålderstrappan och livet – du kan bläddra bakåt om du vill läsa den.
Arbetarna i vingården ser du här. Dom som blev avlönade med lika lön antingen dom hade arbetat hela långa dagen eller bara den senaste timmen. Det fanns inga fackförbund som kunde protestera – man protesterade själva och fick veta att vingårdens herre hade rätt att vara god.Himmelsk lönepolitik.. Den överraskande nåden eller Nåd över allt förnuft.
Bengt Engman är en av dom sentida målarna. Han målade så här-
Målningen finns hos Frälsningsarmén i Vansbro. Den berättar om frälsningssoldaten vid himlens port som skulle byta till vita kläder vid inträdet – men undrade om han inte kunde få behålla sin röda armétröja i alla fall.
Själv målar jag så här i den gamla stilen
Den bilden kan du hitta i en EFS lokal i Siljansnäs.
Tycker att det är en härlig konstform som blomstrade som mest från 1780 till slutet av 1800-talet. Allmogebilder med budskap oftast med bibelord i botten. Bilder och ord att titta på och fundera över.
Hej. Är du möjligen släkt med mig ? Min farfar Åke Nyhlander bodde i Björbo .Hans var målarmästare , Han hade flera bröder som bla dekorerade kyrkan i Nås . Någon var riksspelman .
Med vänlig hälsning Ulla Birgersson
Intressant fråga men jag tror inte att vi är släkt, min bakgrund är helt och hållet i Finland. Detta som snabb kommentar
med vänlig hälsning Hasse