Tovat lamm på den gode herdens söndag !

Foto0024När  vi slutade vår  period i Karlstad så fick vi bland annat detta ulliga, gulliga  lamm i present. Ing-Marie Arkbro är  konstnärinnan bakom lammet.

Herdar  och lamm hör  inte till  vanligheterna  i vårt land. Det är  stora hagar med får som gäller. Det går  visst en herdedriven hjord med får genom Stockholms gator  när kungens djur skall ut till  Djurgården på sommarbete, men mer ser man knappast.

Jag predikar i Varberg på söndag med temat  Den gode herden. Herden som leder sina får  med hjälp av stav och röst. Fåren känner hans röst  och följer honom.  Har ett bra exempel på det. När  våra barn var små var vi på besök hos en god vän som hade får. Han var pensionerad pastor  och hade flyttat till Slöinge och hade får i en hage. Han föreslog att vi skulle  gå ut och  träffa  fåren  och gav oss nåra  äpplen att mata dom med. Sagt och gjort vi gick in i hagen med äpplena  och alla  får sprang sin väg så  fort dom kunde och där stod  vi. Men så kom vännen Martin ut till oss och började ropa på fåren – SARA! REBECCA ! RAKEL! och dom kom omedelbart och vi kunde  ge dem våra äpplen. De hörde  den välkända rösten och kom fram utan att vara rädda.

Han – den gode herden –  som söndagen talar om. vill vara den välkända rösten för dig och mig. Så att vi vågar komma  nära och få det vi behöver.

En annan bild  som jag hittade i min förberedelse för söndagen fanns hos  Philip Keller i hans bok om de 23 psalmen handlar om staven och herdens kontakt med fåren. Om något får var skadat  eller bara oroligt och hade svårt att hänga med de övriga på dagens vandring, så kunde herden  lägga sin långa stav så att den berörde  det fårets  rygg och gav en känsla av  närhet  och trygghet, kontakt  mellan herde och får på ett påtagligt sätt.

Ibland är  vi  i situationer när allting bara tröttar  och sliter på oss. Utsatta  för olika  saker i livet som vi inte hade räknat med  och inte  förstår.  Då heter det i  Psalm 23 – din käpp och stav de tröstar mig – en konkret närvaro av honom som är  trygghet och omsorg för den som behöver det.

Kanske  är  du den som behöver det just nu !  Stanna upp !  Var tyst  och vänta ! Rösten från himlen finns där  för din skull och stavens milda beröring ger dig livsmod igen.

Tovade  eller ”toviga får” som vi är  ibland kan vila och få ro ”på gröna ängar  och sköna  vattenspeglar” med stänk av himmel och nya perspektiv !

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s