Mitt i prick – är svårt!

Det här är en av hyllorna bredvid min säng. Det kan vara med det sista jag ser när jag är på väg att somna och det första jag ser när jag vaknar. En skulptur med nattvardsmotiv med Jesus och lärjungarna runt bordet i Övre salen en gång – väl känt konstverk. En nattvardsbägare från 1911 som jag fick en gång under min pastorstjänst. Ett gårdskors modell Gotland – fina minnen för mig. Men det allra finaste är tavlan i bakgrunden som vårt yngsta barnbarn målat – en massa prickar på hela duken och så ordet Trygghet i centrum. Jag frågade Clara en gång hur det kom sig att hon skrev ordet trygghet när hon målade tavlan som julklapp till oss. Hon svarade jag vet inte – det bara blev så. Nu ser jag ordet varje dag och behöver det extra mycket just nu.

Det är inte alltid så lätt att pricka in tryggheten i livets villervalla av oroande prickar. Var finns tryggheten att få ? Försäkringsbolag – Trygg Hansa eller Folksam m.fl. erbjuder en viss trygghet, men det handlar mest om hem och hus, bilar och annat praktiskt som går att ersätta med pengar. Men det är inte säkert att det raderar ut orons prickar i vårt innersta. Samhällets uppgift är att erbjuda trygghet för alla men det är heller inte tillräckligt för att befria från oro och ängslan som drabbar oss alla – nån gång.. Jag tror att tavlan har rätt. Vi måste få in tryggheten i centrum. En trygghet som kan få alla virriga prickar att blekna bort.

Jag påminner dig om en gammal psalm, den räknas som en barnpsalm och finns fortfarande i psalmboken: Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara….. Du kan säkert komma ihåg en del av orden och känner igen melodin om du hör den… och hans mål är blott det ena – barnets sanna väl allena. TRYGG TROTS ALLT! – det är nr 248 i psalmboken.

Det finns massor med bibelord om tryggheten i tron på Gud. Jag vill skicka med dig ett av dom säkraste till sist i detta inlägg: JAG ÄR VÄGEN, SANNINGEN OCH LIVET. Där finns tryggheten för dig och mig i alla livets skiften. Slå upp Johannes evangeliums 14 kapitel så hittar du mer. Orons alla stormar blir inte spegelblankt hav på en gång men det börjar lugna sig och ljusna igen när du ber om frid och TRYGGHET!

Annons

2 tankar på “Mitt i prick – är svårt!

  1. När jag 1964 började mitt arbetsliv som lärare hade jag en kollega, Gulli Hilmersson, som blev som en mentor för mig.
    Gulli, som utbildade lärare, lyfte fram ”tryggheten” som det viktigaste i alla undervisningssituationer. Kan du som lärare inte skapa en trygg miljö för eleverna så drabbar det undervisningen negativt.
    Tack Hasse att du lyfter fram ”tryggheten”.

    • Tack Göran för din kommentar. Tryggheten behöver jag själv just nu väldigt mycket inför l hälsoundersökningar som pågår just nu och nån vecka framöver. Oro och osäkerhet tar så lätt över. Skrev nog inlägget för mig själv också.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s