DAX FÖR PÅSK !

Det här är Back Erik Anderssons målning av Jesu intåg i Jerusalem. Den finns i Leksands hembygdsmuseum och är ju verkligen aktuell nu till palmsöndag och påsk. Dalmålarna hade sina egna knep för målning. Staden blev ett antal hus – porten sattes inte i perspektiv utan ”veks” ut. Folkskarorna som kanske var hundratusen personer blev en liten grupp och en man uppe i ett träd för att få bättre utsikt och kanske bryta kvistar att lägga på vägen med mantlar som mattor. En rejäl kurbits för att göra det praktfullt och text och inramning. Visst är det vackert och präktigt.

Jag fastnade för det här Palmsöndagsmotivet och målade av det på grov brun väv men annars så lika som jag bara kunde. Det blev så här.

Det var en utmaning, men den tavlan hänger i vårt sovrum nu – ovanför våra sängar. Så långt måleriet i allmogestil.

Men innehållet då? Det är palmsöndag och det är dags för Jesus och hans lärjungar att gå upp till templet i Jerusalem till påsk och minnas vad som hade hänt med befrielsen ur fångenskapen i Egypten och återvändandet till Israel.

Folket hade förstått att Jesus var på väg in till templet och stan och de gick med honom in och han möttes av stora skaror som kom ut för att möta honom, Han som kanske var Messias. Han hade ju gjort stora under och man hade sett blinda få sin syn, döva höra, lama gå och döda uppstå. Nu kanske han skulle visa alla vem han verkligen var. Andra var livrädda för vad som skulle hända och andra igen konspirerade om vad man skulle göra för att få bort denne Jesus.

Jag stannar där i påskens händelser, det kommer mera i veckan. Skärtorsdag, långfredag och påskdag.

Hur förberedd är du för påskfirande? Kan du tänka dig att låta Jesus göra ett intåg i ditt innersta. Att låta Honom, Frälsaren vägleda dig genom påskens dagar till ett nytt sätt att leva. Inte längre ensam med all din oro och dina tankar utan låta honom ta hand om dina funderingar och höra hans ord: SE JAG GÖR ALLTING NYTT!

Då rör det sig inte längre om en allmogetavla utan du blir det konstverk Gud hade tänkt att du skall vara i din vardag.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s