TRAFIKLJUS I LIVET!

Lyssnade i dag på Niklas Piensoho i Filadelfiakyrkan i Stockholm – en inspirerande stund som man blev glad av. Han använde i ett stycke i sitt tal bilden av trafikljuset och det fick mig att fundera vidare på just det vanliga vi ser ibland när vi är ute och kör, ja här i Laholm har vi inga ljus i gathörnen, men ändå lite tankar.

Tre färgpunkter att fundera på. Men nu handlar det inte om gator och trafik utan om den ”trafik” som själva livet är. Ibland fungerar det hyfsat eller som vi säger Livet har sin gilla gång, och ibland är det krockar och tvärstopp eller köer i snigelfart och vi vet inte hur vi ska komma fram.

Vi börjar med det gröna ljuset som vi har framför oss när livet flyter på, det där önsketillståndet när allting fungerar, krafterna räcker, jobbet går bra och vardagen lunkar på utan alltför stora bekymmer. Visst finns det stunder när det inte fungerar men det är bara tillfälliga stopp som vi har en viss kontroll över. Grönt ljus med åtminstone klarhet för dagen och den närmaste tiden.

Plötsligt slår det över till rött och allting bromsar in och bara står still. Tiden räcker inte till för allt som ska göras och det blir panik – oro och ångest. Pengarna räcker inte till och vi vet inte hur vi ska fixa det hela. Jobbet tar slut och du hör till dem som måste lämna allt. Sjukdom drabbar dig eller nån i din närhet, allvarlig sådan och kanske med risk för att livet tar slut. Det hjälper inte hur mycket du än försöker få in en ny växel eller trampa på gaspedalen – det är bara rött ljus och stopp!

Kanske är det så i livet att det tredje ljuset – blinkande gult är det vanliga som stör oss i vår vardag. Varningsljuset som dyker upp i våra bekymmerslistor eller blinkar bland digitala siffror på nattduksbordet, tidig morron och tar sömnen ifrån oss. Vad är det som kommer att hända i nästa korsning på livets väg. Hur ska det gå i relationer och allt annat när livet blir svårt. Strålarna från det blinkande gula blir bara längre och starkare hela tiden. Så långt ljuset på vardagsvägen.

Det går att ställa om trafikljusen på vardagsvägen- det fixar vägverkets personal, det har du sett ibland.

Det går också att ställa om det inre ljuset det är faktum. Han – Jesus – som en gång gick på vår jord ställde om ljuset för många. Han gav blinda syn och sjuka hopp om liv och hälsa och lyfte enkla vardagsmänniskors liv till nya höjder. Han sa: Jag är vägen sanningen och livet. Han gav ljus till många människor som levde i mörker och han sa till människor han mötte på berget en gång: Ni är världens ljus! Det innebär att du och jag som kanske bara tycker att vi är små obetydliga ljusstumpar, fått uppdraget att lysa upp livsvägen för alla dem vi möter. Släcka det där blinkande gula, vara hos dem som bara ser det röda ljuset och tända grönt ljus med hopp om en ny och fri väg för den som kämpar just nu. Det finns himmelskt ljus som övervinner det djupaste mörker!

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s