VÅGA VARA ANNORLUNDA !

Det är rubriken på ett kapitel i en bok jag läser just nu. En bok av Bengt Pleijel, De Himmelrika skriven 1990. Ibland kan det vara skönt att ta tag i en bok man läst för längesen och se hur den står sig i dagens värld. Den här boken håller väl också nu. Rykande aktuell med realistiskt bildspråk och helt begripliga tankar och funderingar.

Våga vara annorlunda. Det är så lätt att bara glida med i tillvarons vardagar. Med massmedia och alla program av olika slag som man ”ska” följa. Ta till exempel modets växlingar. vem vågar ha dom mest trasiga jeansen där hålen tvärsöver är jättestora och fransarna viftar åt alla håll – bara som ett exempel. Våga gå mot strömmen i hela kläder. Våga vara de original vi är tänkta att vara. Våga leva efter vanligt folkvett kan vara farligt i vår värld just nu.

Var hämtar du dina åsikter om allt det som händer i tillvaron. Vågar du ha egna åsikter om saker och ting eller knyter du bara näven i fickan eller korsar fingrarna bakom ryggen och säger inte ett knäpp eftersom du kanske skule verka annorlunda än de som du har omkring dig.

Man präglas av den man är tillsammans med. Är vi tillsammans med TV:n kväll efter kväll blir vi snart fyrkantiga som skärmen ganska tomma och kravfyllda eftersom man ska tänka som det visas och sägs i en del program.

Jag blev lite ilsk härom kvällen när jag såg statsministern i ett nyhetsprogram påstå i samband med omfattningen av vaccinationerna i länder runt omkring oss. Vi i Sverige var ju inte på toppnivå i antal genomförda vaccinationer och så säger han; Det spelar ingen roll om vi är på första, tredje eller sjundeplats i statistiken…… För mig spelar det visst en ganska stor roll i min ålder och riskgrupp. Det går inte att generalisera bort. miljoner dödsfall i Corona känns väldigt tungt.

Våga vara annorlunda hette det visst. Jag vågar inte det i min egen kraft, det måste mer till för att stärka mitt mod. Det betyder inte att jag hoppar på allt som är annorlunda än vad jag tycker. Snarare är det så att jag behöver det gamla ordet ”saktmod” för att våga leva i min vardag, inte bli fyrkantig och hård utan möta livet med en generös mjukhet. Ett bibelord säger: Nu lever inte mer JAG men KRISTUS lever i mig. Det är, om något, ett annorlunda liv med ett stänk av himmel i sig. Då kan man bli HIMMELRIK och dela med sig av den rikedom som kristen tro ger.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s