ANNORLUNDA JUL !

Det kommer att bli en annorlunda jul i år. Julhysterin i varuhus och köpcenter är inte lämplig. Julbord med alla julens rätter och folk som trängs för att rensa faten kommer av sig. Stora släktträffar med resor till dem vi brukar fira jul med är inte heller att rekommendera. Traditioner av alla möjliga slag kan vara smittbärande. Viruset rör sig i slingor som vi inte kan förutse. Smittan finns där säkrare än själva tomten eftersom smittan inte är en fantasi utan en brutal verklighet.

Vi har klarat Advent och läst texter och sjungit eller hört sångerna. Intåget i Jerusalem och Hosiannaropen har i alla fall hörts fast kanske lite mer i moll detta år eftersom vi inte har kunnat mötas på samma sätt som vanligt.

Nu är det jul om nån dag bara men på ett mycket annorlunda sätt. Enkelheten, ensamheten och tyvärr kanske saknaden av någon eller några som brukar vara med. Men innehållet i julen är fortfarande kvar. Det är inte tomteluvor, säckar fulla med klappar eller klappar i högar under granen. Glitter och dekorationer bleknar snabbt men ljusen som lyser är kvar. Den viktiga beskrivningen av julen med stallet eller grottan i Betlehem dit Maria och Josef begav sig för skattskrivning och fick veta ”att det fanns inte rum för dem i härbärget eller nåt hotell – så det fick bli stallet, som hos oss ser ut så här i hemsnickrad form.

Änglabudskapet – I dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad. Herdarna lämnade fåren och gick för att se barnet och det var alldeles som änglarna sagt till dem. Du hittar hela berättelsen i Lukas evangeliums andra kapitel. Läs gärna i stillheten med tända ljus om detta som hände för 2000 år sen.

Det får vara dagens inlägg på bloggen. Det blir en liten paus över julen. Men nu önskar jag dig en fridfull och välsignad Julhelg med sista adventssöndagen och sedan själva julhelgen.

En bild från min hemstad Jakobstad med symbolerna Tro, Hopp och Kärlek hängande över Storgatan varje jul får avsluta dagens skrivning.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s