ADVENT OCH VÄNTAN PÅ JUL!

Nu är det Adventstid och förberedelser för julen och pågående söndagar i Advent firas i allra högsta grad. I kyrkor och församlingar är det de traditionella sångerna och texterna som kommer fram Hosianna, Bereden väg för Herren, Gå Sion din konung att möta sjunger vi extramycket. Texterna i Bibeln handlar om Jesu intåg i Jerusalem under Adventets söndagar och så kommer Betlehem och julens budskap sen. Poesi i texter och psalmer och sånger.

Det finns en hel del med dikter i släkten hos oss Farfar som jag aldrig har träffat har skrivit små häften med dikter. Titlar som ”Blyga blad” och ”Till släkt och vänner” står i min hylla och en bok som pappa redigerade och gav ut 1939 det år jag föddes och farfar hade då dött 1936. Läste nu senast i den en juldikt flera sidor lång som handlade om Himlens minsta ängel som besökte jorden för att berätta om julen. Men ängelns resa slutade i sorg över allt krig och elände som var på jorden och återvände till himlen. Så här ser boken ut.

Pappa skrev ju massor eftersom han var journalist. Men han skrev också pampiga dikter ibland. Inte en hembygdsfest eller midsommar eller andra större tillställningar gick av stapeln utan att Pappa (signatur P) Portern skulle vara där och läsa en egen skriven festdikt för just det tillfället och livligt applåderad och omtyckt. Här är en av hans juldikter’

Själv går jag i fotspåren av Farfar och Pappa Ibland. Hittade alldeles nyss mitt första diktverk som publicerades i tidningen Människovännen – en kyrklig tidning utgiven i mitt hemland Finland och som gav mig det första honorar jag fått i form av en summa på cirka 50 kronor och det var inte jag som bad att få den publicerad utan en svensk lärare som var redaktör för tidningen. Här får du dikten.

Ja det var då det och lite släktskap oss ”poeter” emellan.

Detta som ett litet mellanslag i Adventsfirandet eller kanske bara en stilla stund med lite tid för eftertanke och lite lyrik. Stressa inte sönder dig och din dag. Kommande julfrid gäller också i virustider. Välsignelse och frid önskar jag dig.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s