Pratfart !

HUR FORT KÖR DU ?

En lätt fråga att svara på om du kör bil, det är bara att kolla hastighetsmätaren.

Hur fort pratar du är en betydligt svårare fråga- forskningen svarar på den att det går snabbare och snabbare,

Somliga av oss pratar så här; Jagvillebaraberättafördigomdetsenastejagvaritmedom och andra pratar så här: ja jag vet faktiskt inte hmm eller kanske kanske inte och så blir det en tankepaus igen

Javisst är det lite överdrivet men faktum är att så här kan det beskrivas. Forskningen säger att på de senaste 50 åren har vi ökat talhastigheten väldigt mycket , dubblerad hastighet på ett ungefär. Dessutom har vi glömt bort en viktig ingrediens i vårt språk – PAUSERNA! Många som t.ex. lyssnar på poddar kör dem på en högre hastighet för att hinna med mer.

Bråttom, bråttom….hela tiden. Gör ett litet experiment för att kolla det här- Slå på TVnytt nästa gång. Programledarna som är tränade talare går utmärkt att höra men de som blir intervjuade svarar i hög hastighet och du kan tappa bort en del av deras svar. Lyssna på ditt eget tal och upptäck om du har bråttom eller tar dig tid så att den du pratar med kan få med allt du säger.

Jag läser just nu Tomas Sjödins bok: Ljudet av tystnad – (rekommenderas varmt) jag citerar ett stycke lite fritt: Ta till exempel musiken, den fungerar inte utan tystnaden. Det gör inte språket heller. Man måste ha tystnad mellan orden och runt orden för att de ska få mening. Det krävs tystnad för att man ska kunna lyssna på den andra. Prat och ord och tystnad och pauser är förenade med varandra.

Jag läser boken för tredje gången just nu och hör hur pennan raspar mer och mer i alla understrykningar som jag vill ha. Har du hört pennan raspa nån gång. Jag kommer ihåg stålpennan och bläckhornet i välskrivningen dom första skolåren.

Lyssna lite där du är just nu- ta en paus och fånga ljud som du kanske inte hört för allt brus. Lyssna i stillheten en kväll eller morron till de ljud och viskningar som hörs i ditt inre. det kan vara röster från himlen i ett tilltal från Honom som säger: Bli stilla och besinna att jag är Gud och jag älskar dig. Det kanske inte alltid är ljud eller bokstäver. Det kanske bara är den där ”stilla susningen” som du behöver för att orka vidare i denna märkliga pandemi-tid.

HAN FINNS BAKOM MOLNEN ÄNDÅ!

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s