Undrar ibland hur gammal jag är ?

Kanske inte så konstigt att man kan fundera på det. Tittade på en del bilder i dag -äldre datum och kom då att tänka på vilket jobb det var att ta och göra ett foto när jag var i tonåren. Kemikalier och mörkrum – tider och chansningar. Pappa jobbade på Jakobstads tidnings redaktion som reporter och pressfotograf och jag fick ibland följa med på reportageresor med kamera och anteckningsblock. Det kunde handla om en teaterföreställning eller ett kändisbesök eller nåt sevärt av olika slag.

Kommer ihåg flera tillfällen och nåra sticker ut extra. Vi fick rapport om en bevingad katt i en lagård i Lepplax. Åkte dit med en biologilektor från stans lyceum för att undersöka katten och fotografera och publicera i tidningen. Lektorn konstaterade efter många funderingar att en hök måste försökt få katten i sina klor och sen inte kunnat behålla den och släppt taget om sidorna på katten och de blev som löst hängande vingar på katten – nog om detta. Bilder togs och sen framkallades filmen i mörkrum, sattes i förstoringsapparaten för att bli bild och matris i sätteriet och gjuten i tenn på rotationspressens vals och så……..nja det får räcka där, men visst var det roligt att lära sig allt med bilder, framkallning och fixering och sen se den bild man tog med redaktionens kamera hamna i tidningen.

Ett foto nu är ju betydligt enklare att fixa, ett klick på telefonen och så ett klick till så är den på väg in i spalterna. Men mörkrum var lite mer spännande och också mer krävande, nu är det bara klick åt alla håll och så är det klart. Men visst hänger det gamla sättet ihop med min ålder och kanske också din. Lite stenålders är det väl att ha vistats i mörkrum och jobbat där. Minnena ramlar på.

När jag skriver om mörkrum så tänker jag också på skyddsrum. Vet att jag flera gånger som barn varit tvungen efter det hörts ett flyglarm söka mig till ett skyddsrum bl.a i källaren under en matvaruaffär i min hemstad medan ryska flygplan släppte lysraketer över oss och också bomber över min hemstad Bombgropar i vår närhet, nåra förstörda hus och fem döda personer och flera skadade.

Jag minns så väl – jag låg med farmor i en snödriva – hon med ansikte nere i snön och i full bön om beskydd, medan jag låg och smygkikade på dom hemska planen. Farmors bön hjälpte nog så vi kom hem den kvällen och mamma och pappa hade inte aning om var vi var så lättnaden blev stor

Mörkrum – skyddsrum – är ord som kan innebära olika saker för oss och finns runtom i vår värld också i dag. Detta var lite historia från ”gamla tider”.

Vet inte vad du lever i för rum just nu om det är mörkt omkring, om du går i en tunnel Kanske du behöver ett omslutande skyddsrum eller kanske ett mörkrum ”där det växer nya bilder fram, för den som är lugn och allvarsam” Nils Ferlin skriver om det: Gud har i sin fotografiateljé ett mörkrum som heter Getsemane och så raden om bilder här ovanför.

Det finns en trygghet i också de svåra rummen. Han -Jesus har gått den tunga vägen och kan leda dig också genom det allra svåraste i ditt liv, Han är ljuset på dina stigar och gator

Knäpp dina händer och var trygg.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s