Stadsparken i Laholm – en gång till !


Ebbaredsstugan i parken – bygd 1824 och sedan den använts bland annat an storfamilj flyttad till parken i Laholm. Nu står den där och man kan komma in i den med en alldeles perfekt guidning med en man som hade både hjärta och hjärna för att göra besöket intressant.
Stugan innehåller alla de välkända sakerna med möbler och textiler. Sängar och värdeskåp, redskap för hemslöjd med vävstol och spinnrock och vardagliga saker.
2 saker har fastnat i mitt minne. Golvlampan av järn med plats för tjärbloss som skulle lysa upp i mörkret och så tiggarbjälken.

Tiggarbjälken som markerade både sociala normer och bidragsformer. När tiggare kom till huset så fick dom gå in genom dörren och till den del som nästa dörröppning ledde till, men bjälken fick de inte passera. Värme fanns det i alla fall för dem eftersom spiselmuren gick där intill och gav lite värme. Vad man fick som tiggare är inte lätt att veta – då som nu – var det dåligt med kontanter, men av olika orsaker.
Klasskillnaden blev i alla fall väldigt tydlig – innanför eller utanför bjälken i taket.
Vi har väl bjälkar som skiljer oss åt också i vårt samhälle men inte på grund av tiggeri men kanske av ekonomi och social status och annat som delar in oss i grupper. Eller förresten – har vi så mycket grupper i dag ?Det verkar ibland som vi bara har isolering och då menar jag inte viruset utan helt andra saker .Vi lever genom dator, telefon och tangentbord. Hörlurar på när vi gör annat, Kommunicerar med mejl och sms. Hämtar vårt liv från alla olika grupper som finns på nätet. Låt mig vara ifred så ska jag inte störa dig annat än via skärmen.
Ebbaredsstugans liv och vårt tätortsliv är miltals från varandra. Nu ska vi ju dessutom hålla avstånd för smittans skull. Det finns många sorters ”bjälkar” i dagens värld.

Kanske är det vår uppgift att riva ner en del bjälkar så att vi når varandra och kan möta varandra på ett personligt sätt. Jag vet att Jesus rev alla bjälkar han kunde hitta med att möta de fattigaste och de rikaste på samma sätt.
Gud har inga tiggarbjälkar . du får sätta dig i hans famn och komma med dina frågor och berätta vad du behöver och Han hör och ser och ger precis det rätta för dig.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s