Människovärde eller ?

Människovärde är ett rykande aktuellt ord just nu. Vad är en människa värd och hur beräknar man värdet. På bilden här är det en massa människor – om var och en av dem har ett värde vad handlar det om då. Det var visst nån poet för länge sen som räknade på de användbara kemikalierna i människans kropp och han kom fram till att ” hon kunde gå på 3 och 75 ” i kronor räknat. Jag har inte räknat antalet på bilden men det lär nog bli en betydande summa om man lägger ihop dem alla.
Så enkelt är det ju inte – människovärde kan inte räknas i kronor eller dollar. Det hänger inte på yttre faktorer som socialgrupp, pengar på banken, finare yrke, lyxigaste villan eller flottaste bilen eller andra mönster. Det sitter mycket djupare och är absolut unikt för varje enskild människa.
Att man funderar extra på frågan just nu beror på flera faktorer. Corona pandemin och frågan om vem som får hjälp och hur. Avlidna på äldreboenden är en het fråga om man får friskvård eller palliativ vård- svårt att låta bli att fundera på det när man är i riskgruppen där det på flera sätt kan vara dödligt att bli sjuk.
Polisvåldet i USA har väckt frågor och demonstrationer över alla tillåtna gränser för folksamlingar. Tårgas och gummikulor och mer våld skingrar folkskarorna.
Rasism, antisemitism, nazism och högerextremism är andra farosignaler
Diktaturer runt om i världen som vi inte har nån insyn i där människoliv inte ens värda summan i texten här ovanför. Jag skriver inte nåra namn på nationer du vet ju var dom finns.

Du vet väl om att du är värdefull att du är viktig här och nu – att du är älskad för din egen skull för igen annan är som du, sjunger Ingemar Olsson. Vi behöver nog mer av den sången och gå djupare in i livet i vår vardag. Det hjälper inte att ” börja dagen med en schlager så blir hela dagen din…..

Hittade en härlig bild i boken om Svenska folkfester -den här.

Vet inte vad du tänker när du ser den, men jag känner glädjen över att det finns nånting mer att leva med och upptäcka – värdet i att vara människa och medmänniska. Att hitta meningen med livets allra djupaste bitar. Veta att det finns en skapande Gud som fortfarande räknar dig och mig som värdefulla och ger oss kraft att leva livet varje dag.
Den nämnda bokens pärm har den här bilden till sist. Jag ville skriva med stora bokstäver MÄNNISKOVÄRDE Det ser jag i den bilden.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s