Ro med båda årorna !

Visst är den fin – Gunnar Brusewtz bild – lite idyll på stranden. Till min barndoms somrar hörde roddbåten. Man rodde med drag för fiske eller satt och metade i lugn och ro. Ro – ja – det skulle man göra och då var det viktigt att använda båda årorna och det på ett riktigt sätt för att få båten att röra sig i rätt riktning.
Det fans ett talesätt om tro och liv. Bön och arbete var det som kunde göra tron levande och verklig. Man liknade det vid just att ro och den ena åran hette bön och den andra arbete. Rodde man bara med de ena åran så gick båten bara runt, runt…. man behövde lägga kraft på båda årorna för att komma nån vart. Nu är det kanske inte så aktuellt med roddbåtar annat än mycket korta sträckor. Det mesta ska gå i racerfart med så många ”hästar” som möjligt för att få mycket hög fart och stora svall efter båten. Du har kanske hört talas om plastraggare i badviken och det går fort det.
Ro med båda årorna är mer av stämning och vila, passar kanske bäst på en broderad väggbonad med texten BÖN OCH ARBETE.

Jag ska ta dig med på en modernare bild av den dubbla principen i att tro. Jag saxade en bild av ett modernare fordon för att illustrera detta.

Trampa sig fram genom vardagen på två hjul är ju modernt och nyttigt. El-cykel är modellen. Den har både pedaler och ett batteri
för att ta sig fram. och det är med batteriet och pedalerna på samma sätt som med årorna – nåja ungefär. För att hålla batteriet igång så måste du röra på pedalerna – låter du bli att trampa så tar batteriets styrka slut. Men när du kommer till en uppförsbacke så behöver du inte trampa stående för att komma – du bara rör pedalerna så fixar batteriet åkturen.
Bön och arbete var det! Båda årorna. Pedaler och batteri.

Om du bestämmer dig för att leva i tro på Gud så får du den här effekten i ditt liv.. du snurrar inte runt alla dagar utan att veta vart det bär. Du möter livets uppförsbackar med ett batteri av bibelord, med Guds kraft och du trampar på i bön och vila utan att bli alldeles utmattad och kraftlös. Det blir ingen båtidyll av livet för det men du vet att det finns någon som stöttar dig när du möter motstånd och svårigheter.
Profeten Jesaja skriver: De som väntar på Herren får ny kraft, de färdas framåt utan att bli trötta.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s