Nya vyer har det blivit !


På vår dagliga promenad i det område där vi nu bor är det här en vy vi ser vid en av våra sittpauser. Vi sitter en bit ovanför Lagan och då ser vi kraftverket dammen och forsen. Energiproduktion pågår med det rinnande vattnet som drivkraft Kraft handlar det om och det var väldigt pampigt att se under perioden med översvämningar. Nu är det ganska normalt igen och Lagan rinner som den ska.
Jag påminner mig ett tillfälle för ganska länge sen – ja mycket länge sen. Jag studerade teologi Göteborg och var på ferieplats med praktik i Gamla Karleby i Finland. Jag skulle predika om Kraft med utgångspunkt i det 40 kapitlet hos profeten Jesaja där det står: De som väntar på Herren hämtar ny kraft, de får nya vingfjädrar som örnarna och de flyger utan att bli trötta…. Jag gjorde som vi fått lära oss försökte inleda med att fånga intresset och tog exempel på hur man förr bara jobbade med handkraft och enkla verktyg och nu använde kraftfulla maskiner till det mesta.
I kyrkan satt en liten kille – 4 år kanske – med sin mormor. Plötsligt säger han högt så det hörs över hela kyrkan: Ska han tala bara om maskiner -ska inte han tala om Gud ? Det blev ganska tyst i både bänkar och predikstol. Det är ju ofta så när sanningen kommer fram.
Efter leenden och kommentarer kom vi vidare efter denna oförglömliga predikan från ett litet barn. Jag kan se den lilles ansikte framför mig fortfarande. Det var kraft i dom orden.

Kraft och energi är aktuella ord. Vi behöver mer kraft – inte minst i Coronatider när allt verkar omöjligt och tröttheten pressar sig på oss. Snart ingenting fungerar som vanligt med alla begränsningar som styr oss och vi bara har att följa. Man kan känna sig både kraftlös och vilsen ibland.
Tillbaka till Jesaja: Han ger den trötte kraft och förökar den maktlöses styrka – så skyndar de iväg utan att mattas, de färdas framåt utan att bli trötta.
Vi har faktiskt fått extra tid just nu i tillvaron i de luckor som uppstår av sånt som vi inte kan göra. Använd den tiden för bibelord och bön och känn friden flöda in.

Så här kan Lagan också se ut en solig och fridfull dag!

Det är inte bara en dröm om sommaren – det är verkligheten när vi landar i den.
Varför inte läsa psalm 23 … Han leder mig till gröna ängar och för mig till vatten där jag finner ro.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s