Närmare varandra med Internet – eller ….?


Med datorer av alla sorter och telefoner av ännu flera sorter skulle vi komma närmare varandra. Spelar ingen roll var du bor så kan du ju koppla in dig till människor på andra sidan jordklotet lika väl som den du vill nå i ditt kvarter eller ännu närmare. Allt finns ju på skärmen och till och med i den där lilla behändiga telefonen som så många går lutade över på promenaden genom stan eller i varuhuset. Visst är det fantastiskt vad tekniken kan göra för oss.
Men min fråga är om vi verkligen har kommit närmare varandra eller om det är tvärtom.
Kan bara konstatera att det är svårt att göra vissa betydelsefulla saker på skärmen. Nåra exempel – ta varandras händer, smeka en kind, känna doften av en parfym, krama varandra eller ge en kyss inte ens läppstiftsavtrycket går fram, beröringens värme är svår att uppfatta på den blanka skärmen. Nåja – med Skype kan man få lite mer men inte det där spelet i miner och det dom förmedlar finns med där. Det hinner man inte riktigt med. Ömsesidigheten som är det mest värdefulla som finns i vår mänskliga gemenskap.

Blickarnas möte. Beröringen och allt det som den speglar tappar man lätt bort i en skärm – stor eller liten. Det kan bli ett ögonblick att minnas men dagliga verkligheten får inte plats på skärmen.
Vi säger ofta när vi går ifrån varandra eller skiljs efter ett samtal, eller lägger det som avslutningsord i det mer sällsynta breven – Vi ses – och så rusar vi vidare i vår stressiga tillvaro. Snart är det bara en fras om skärmar och teknik.

Ensamheten hör till de stora problemen i vår tid. Det hjälper inte att man bor i en tätort man bara går förbi varandra och så hem till ensamheten igen.
Man talar om medmänniskor – men vilka är det ? Nu ska jag skriva nåt som jag inte vet om det är lämpligt att säga eller skriva. Jag läste en krönika för ett tag sen där krönikören skrev: Internet har gjort oss sämre på att vara människor. Jag tänkte till och jag tänker fortfarande – kan det vara så ?
Min bibel talar mycket om gemenskap och att möta varandra och ta hand om varandra. Kärlekens lag. Hur konkretiserar man kärleken på en liten eller stor skärm ? Kärleken behöver både ögon och kramar för att leva !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s