Kärnkraft – är det klokt ?

Läser att man lägger ner reaktorer i Ringhals kärnkraftverk. Läser också att allt med el och energi och koldioxid löser sig nog om vi bara ser till att köpa elbilar – HMMM ! Jag får det inte riktigt att gå ihop i teknikens och energins världar. Hur ska vi ha det egentligen och hur ska vi klara framtidens alla energibehov ? Jag gissar att det är fler än jag som tänker eller kanske väljer att sluta tänka på såna frågor – det får dom som bestämmer sköta. Hur ska vi få el så att det räcker till alla nya saker vi behöver ? Kan man lägga ner reaktorer eller måste man bygga fler kärnkraftverk i stället.

Mitt i alla dessa frågor läser jag den här boken och andas ve och fasa !

Svetlana Aleksijevitj Krönika över framtiden. Nobelpriset i litteratur 2015.

Jag är skakad – frustrerad -chockad – ord räcker inte till. Texten i boken är ju inte vad hon hittar på i sin författarlya utan en verklighetsbeskrivning utöver det vanliga. På insidesfliken kan man läsa omdömen om boken
Ett storslaget litterärt oratorium. Dokumentärjournalistik som stor konst.
Ett unikt konstverk i den stora ryska litterära traditionen.
En av vår tids viktigaste författare..
Kapitelrubrikerna talar ett eget språk. De dödas jord. Monolog om varför människor minns. Monolog om vad man kan tala om med både levande och döda. Monolog om att människan bara är förslagen i sin ondska och om hur enkel och begriplig hon är i små, små ord av kärlek.
Monolog om att man måste foga något till det vardagliga livet för att kunna förstå det.

Berörd är ett lindrigt ord för att beskriva vad jag kände när jag läste dom 405 sidorna.
Ställer den tillbaka i bokhyllan bland dom andra böckerna men den försvinner inte i mängden av lästa böcker utan sticker ut med författarens namn över hela ryggen och orden Bön för Tjernobyl insprängda i namnet.
Låna den eller skaffa den och läs medan andra försäkrar oss hur säker kärnkraften är. Ja det var 1986 och Ryssland, det är ju så länge sen och säkerheten är ju så utvecklad nu – så det är ingen fara.
Det behövs nog förebyggande bön inte bara för säkerhets skull utan för livets skull – på vår planet.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s