Historieskrivning i släkten !

Den här plankstumpen hänger på vår vägg hemma. Det är en bit sjödränkt ek – sänktes i havet utanför Jakobstad år 1905. Det är en bit av däcket på ångbåten John Grafton som transporterade vapen och ammunition till dom finländska aktivisterna – motståndsrörelse mot Sovjets ockupation av Finland. John William Nylander, min farfars bror var kapten på båten under den här vapentransporten. Det har skrivits flera böcker om detta riskfyllda försök att smuggla in vapen till aktivisterna, Det här är en av böckerna.

Du kan nog förstora bilden och läsa texten och få en liten sammanfattning av storyn.
Smuggelförsöket blev upptäckt och misslyckades till en del i alla fall, men vapnen fick nog spridning ändå på olika sätt.
Moster som sprack enligt texten från John W till aktivisterna var alltså ångaren som sprängdes av John W och besättningen. Vapenlådorna sjönk men bärgades nattetid av ortsbefolkningen mitt framför ögonen på ryska gendarmer och tullmän. En spännande historia i den kritiska situation som rådde då.

Ångaren bärgades i mera modern tid efter alla krig. En av livbåtarna finns på Jakobstads museum och däcksplankorna har blivit konferensbord på en anläggning i Pörkenäs utanför Jakobstad. En minnessten har rests på Orrskärs holme i Jakobstads skärgård. Ett stycke historia i vår släkt.

Det är fantastiskt att tänka sig vad människor har vågat och levt ut för frihetens skull.
Numera finns ju allt i telefonen så då klara man sig utan det engagemang och de fysiska kontakterna som är själva livet. På nätet kan man ju göra vad som helst och dessutom anonymt. Dagens historia försvinner i cyberrymden och ett moln.
Närvarande, aktiv och engagerad i dem som står mig nära blir viktigare och viktigare mitt i all ensamhet. Våga leva i nuet och verkligheten är en stilla bön att be. Kanske behöver vi smyga in i gemenskap och spränga gränser för vad som är PK och vara med och bära hos dem som tycker livet är tungt.
Jag kan rekommendera Kärlekens lov i första korintierbrevets 13 kapitel som stöd för livet.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s