VIRUS ELLER SMITTA !

Det blir ingen bild i dag eftersom både virus och smitta är svåra att fånga på bild. Man läser ju väldigt mycket om Virus just nu och då handlar det ju mest om Coronaviruset i Kina och världen runt. Siffror på alla smittade och antalet döda som skapar oro överallt. Hos oss har ju regeringen klassat viruset som samhällsfarligt för att kunna vidta nödvändiga åtgärder som kan behövas för at begränsa verkningarna i ett eventuellt nödläge. Risken för spridning finns givetvis om man jämför med Sars.

Men jag skriver inte om virus – det skrivs alldeles tillräckligt om det. Jag tänker på ett annat ord just nu och det är ordet smitta Det kan vara både positivt och negativt. Smittsamma sjukdomar eller smittande skratt bara som exempel. Smittande beteenden finns det också, föredömen vi följer och lever med, vänlighet, godhet, mildhet och kärlek bara några ord att praktisera i vår vardag och verklighet.

Exempel att följa finns det massor av inte minst i vår bibel. 1 Kor 13, Gal 5 de två sista verserna till exempel – bläddra gärna och läs själv. Smittande tro är också ett uttryck jag tänker på. Det är ju egentligen en huvudtanke i undervisningen ända sedan Jesus och lärjungarna vandrade runt på stigarna runt Nasaret och Jerusalem och mer. De levde ett liv som smittade av sig på de människor de mötte. De var inte som de skriftlärda och andra som krävde att man levde på ett visst sätt för att vara troende. Tron skulle vara levande och hel och inte isolerad till tempelbesök och offergåvor. Det är raka motsatsen till virus i dag där man ska hållas isolerad och i karantän för att inte smitta.
Kristen tro ska inte vara isolerad och instängd i kyrkor och kapell där man sitter och väntar på att folk ska komma dit. Tron ska vara ute i livet och ha möjligheten att just ”smitta av sig” så att den lever vidare i fler och fler. Tänker på aposteln Petrus predikan på torget den finns i kapitel 2 i Apostlagärningarna när han hade predikat så smittade det av sig så att tretusen personer fick en ny tro och ett nytt liv.
Visst händer det också i vår tid men kanske inte med så många på en gång. Men det rör sig ganska mycket inom trons värld också hos oss.
Människor som längtar efter mening och mål i livet upptäcker dem smittsamma tron och hittar nya vägar att vandra på i gemenskap med Gud och med varandra. I det här sammanhanget gäller det för dig som kristen att vara smittande med ditt liv och din tro.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s