ORD OCH BILD !

ORD OCH BILD det är dom två områden som är viktiga i mitt liv. Ord är väl inte så konstigt att det är en del, med tanke på det jobb jag har haft som pastor och med det att predika och använda ord. Hur många predikningar jag haft under mitt liv vet jag inte men det kunde vara intressant att veta. Men jag säger inte som prästen som svarade på frågan om antal predikningar – jag har predikat i 100-tals julottor. Många har det nog blivit eftersom det började på 50-talet och till nu.
Bloggen är ju också ord med vid det här lagat 583 inlägg och 22.700 besök Lägg därtill andra skriverier och undervisning i både kyrkor och skolor så blir det nog ganska mycket.
Tar mig friheten att denna gång visa dig lite bild också. En del har du nog sett av mitt landskapsmåleri i acryl och lite allmogemålning med framför allt ”kurbits” modell Dalarna. Har ingen utbildning i måleri annat än kontakter med konstnärer av olika slag oc besök i deras ateljéer.
Nu har jag hängt en vägg med egna tavlor i min arbetshörna och det blev så här.

Motiv från Dalarna, Gotland, Halland och Skåne och så ett par från Finland. Ore kyrka med kurbits, Gnisvärd på Gotland, Laxvik och Marbäck i Halland- Hällgrund mellan Sverige och Finland och Grisselören mitt emellan Jakobstad och Nykarleby också där. Glad att ha det samlat framför mig. Sen finns ju mina bilder lite runtom i vårt land. Restaurang i Örebro, Missionshus i Dalarna och en hel del privata hem.

Jag har haft en hel del kurser både i allmogemålning och landskapsmålning av olika slag en del årligen återkommande och fullbokade.
Här får du ett av de klassiska allmogemogemotiven. Sånt man får öva på i kurserna och det här är målat av mig.

En av de tavlor som betytt mest för mig är den här bilden målad med kritor 1962 när jag var i en djup depression och målade ut alla känslor jag hade – utan nån förebild utan bara fria ögon och händer och det blev denna Kristusbild . Vi har nu kunnat överföra den till duk och har nu hängt den i vårt nya hem.


Bilder betyder så mycket och stannar kvar i medvetandet och dyker kanske upp när vi behöver dom som mest. Så har det varit med just Kristusbilden som många av våra gäster har stannat vid i tystnad och stillhet en stund.

I Landskapen kan man vila som i den stilla och skyddade hamnen i Grisselören. Lugnt vatten och bryggor och en pir utanför som stoppar stormande vågor och ger lugn och frid.
Så här ser den ut på nära håll.

Försök vila i nån av bilderna en stund Kanske i friden trots allt i Kristusbilden. Jag vet att just den friden håller och bär också i livets stormar.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s