Hur gör man egentligen !

Jag läste en krönika av Lars Åberg, den hade rubriken: Hur gör man när ingen längre vet hur man gör? Så berättade han om en treårig flicka som stod och tittade i hans bokhylla och frågade honom hur man gör med alla LPskivor som stod i hyllan och varför dom stod där. Vet inte om de utvecklade ett resonemang om att det fanns musik på skivorna- hur den kom dit och hur man kunde lyssna på den nu. Verkade spännande.
Är själv i en liknande sits just, hittar både gamla tiders tekniska underverk och undrar vad som är värt att spara och vad man bara kan slänga. Ett klurigt exempel får du här.

En liten behändig bandspelare med mycket liten kassett. Jag vet att jag spelade in min gamla Farmors röst när hon var på De Gamlas Hem i Jakobstad. Har fått fram ett datum men vågar knappt spela vidare, jag minns ju hur banden kunde trassla till sig och allt gick sönder.
Och så fortsätter vår inventering. Kassettband i mängd både köpta och egeninspelade med mycket familjehistoria. Pappas intervjuer för redaktionen i Jakobstad, mina egna morgontimmar i lokalradion massor med gånger, familjehögtider med sång och Grattis, VHS band med samma typ av innehåll och spelare för det är ju bara omoderna. Allt finns ju numera i telefonen. Vad gör man när man inte längre vet hur man gör ? Faktum är ju att allt inte finns på nätet åtminstone inte ännu när det gäller det privata livet. Okay jag har diabilder med projektor och en del smalfilm från somrar med barn och släkt. Ska spara så mycket jag kan och översätta till modernare teknik där det går. Men teknikutvecklingen går ju så fort att man knappt hinner med.
Kommer du ihåg grammofoner och skivor med 78 varv , 45 varv och 33 varv.
Den här stod längst ner i mi garderob . Vevas i gång, hastigheten kunde regleras med en liten spak, volymen kunde inte höjas bara sänkas med att stoppa in en handduk i lådan under skivtallriken och så var man ju tvungen att byta stift eter ett antal spelningar.

Jag tror faktiskt att det här inte bara handlar om teknik och prylar. det handlar om oss också. Hur gör man när livet inte funkar som det ska? När man mår dåligt långt in i själen och inte vet hur man ska orka. Ofta byter man bara skiva.

När det man egentligen behöver är en rejäl paus för stillhet och eftertanke. En stund av bön till vår skapare som vet hur allt ska fungera, som kan befria oss från det gamla, reparera vårt nu och ge oss hopp för det som ska komma.
Det handlar inte om varvtal och decibel – det handlar om närvaro både för dig och för Honom som vet och ser hur du har det. Han nöjer sig inte med reparationer -HAN GÖR ALLTING NYTT!

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s