Vad betyder orden egentligen ?

Efter förra söndagens predikan har jag funderat en hel del på ord och hur ord når fram. Medias ord och predikstolens språk. Läste en krönika av journalisten Nuri Kino i tidningen Dagen. Citerar lite grann:
”Jag läser teologiska diskussioner om Guds väsen men inser snabbt att jag inte förstår dem. Jag har inte kunskapen och vet inte ens om jag vill ha den.. Debattörerna för den på en nivå ovanför min eller på ett sätt som jag finner är kvasi. Det är nämligen mycket enklare än så. Det handlar om handling och om dess kraft.”

Kan inte låta bli att fundera på predikstols-språket och dess genomslag och kraft. Predikar vi så att folk fattar vad vi menar och att man känner att det är lönt att gå och sätta sig där en predikstol finns.

Min predikstol ser du i bilden ovan. Det är där det händer för mig och min tankeverksamhet inför det jag ska säga i en gudstjänst Det är där bönen om att hitta de rätta orden landar i mitt språk och min tanke och så blir det nåra ”stolpar” att ha med sig för minnet.
Jag blir så tacksam när människor efter gudstjänsten kommer och säger ” i dag var predikan för mig ” ofta med tårar i ögonen.
Jag försöker medvetet undvika vanliga fromma fraser och teologin ligger i verktygslådan. Vardagliga bilder och möten med människor betyder mycket mer. Liknelser inte så mycket från fårskockar och herdar, utan kanske från våra egna trafikerade gator och övergångsställen i livet.

Det får ju inte bli så här.

Ett uppslag i det grekiska Nya testamentet.

Ibland säger vi inför det oförklarliga – det är ju rena hebreiskan när vi inte förstår. Att ge möjligheten till tro med vardagliga bilder måste vara målet i varje predikstol. Spelar ingen roll om det som det hände var i en båt vid stranden av Genesaret eller ett kort samtal mellan hyllorna i affären eller nåra ord när vi möts vid postlådorna eller ser varandra över häcken på tomten.
Ord som är enkla och raka. Besked om tro och liv mitt i vår vardag. Det är sällan jag sitter i en vanlig predikstol, min ”stol” är flyttbar, då kan jag vara ett stöd för dig och berätta om Honom som trots allt bär igenom de svåraste händelser.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s