Post Nord eller kanske Post Mord !

Brevmängderna minskar, allt går via nätet och det gör att paketmängderna ökar och personalen och lokalerna räcker inte till. Brevportot måste höjas och det rejält. Så kommer det ena förslaget efter det andra för att klara situationen.

Har nån mer än jag hört talas om ett ord som heter SAMHÄLLSSERVIC – det är väl tveksamt. Senaste förslaget jag läste om var från Örebro. Brevlådor utanför villor skall bort och samlas många i ett område så får man hämta sin post där – uppsamlingsställe. Det finns vägar in i området men man får inte köra bil där och då går det ju inte att leverera post dit. Kunde man inte tänka sig att i samhällsservicens namn låta postbilar få köra där?

De som bor i glesbygd – tokskallar som det är kan få flera kilometer till sina brevlådor redan nu. Tänk dig snö dessutom. Hur skall det kunna gå ?

Nästa förslag säger att det inte går att lova att ett brev kommer fram på en bestämd tid (två dagar eller så) om det nu överhuvudtaget kommer fram vilket drabbat oss vid flera tillfällen.
Nästa steg är att det inte går att dela ut post så ofta som det görs nu. Varannan dag kanske till större uppsamlingsställen. Hur går det då med tidningsprenumerationer för oss som fortfarande har papperstidningar? Får vi då alltid gårdagens eller förgårdagens tidning och hur går det för dom som ger ut tidningarna ?

Man pratar om att man kanske måste betala skatt för att få post hem till sig. Det är möjligt att det måste till statliga medel för att upprätthålla nödvändig SAMHÄLLSSERVICE.

Jag tycker nog att det är ett pågående postmord vi ser och det gör mig bekymrad. IT revolutionen finns och den måsta hanteras också med hänsyn till den åldrande befolkningen som inte har dator, smartphone, eller gamla kopparkablar eller fiber Eller dom som inte har barnbarn i närheten som kan hjälpa far- eller morföräldrar som ser nåt helt annat när man säger klicka på ikonen!

Nu har jag klagat och gnällt lite grann, men det är allvarligt menat. Tänker mig den dag när den i dag fullt fungerande och underbara räddningstjänsten inte kan få köra fram annat än till uppsamlingsställen och vi får ta oss dit bäst vi kan. Jag tror att post och brev är en kontakt och personlig räddningstjänst i ensamhetens Sverige. Jag ser framför mig henne som drar spetsgardinen åt sidan med tanken – Undrar om posten har kommit – och med den en gnutta av livet.

Det måsta gå att få detta att fungera. Skickar en tacksamhetens tanke till vår brevbärare som kommer och lägger brev och tidningar och till och med små paket i vår låda och ibland ringer på dörren om det är lite större format. Det är service i vår by – men huru länge om postmordet fortsätter.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s