VILA DINA TRÖTTA FÖTTER !!!!!!!

Texten kommer från Ingemar Olssons visa – Luffarens vaggsång… Jag tror att den behövs just nu. Fötter springer och springer eller står på stället och stampar och vet inte vart man ska gå ! Det är en farlig tid vi lever i just nu. Om nån dag är det dags för Lucia med ljus och tärnor och sånger under framskridandet, men sen…

Den allestädes närvarande och livsfarliga JULBRÅDSKAN närmar sig och sen är det kört. Stressen tar vid och vi upptäcker alla måsten som skall hinnas med för att det ska bli en ”riktig jul” precis som det har varit i alla år.

Vila dina trötta fötter, vandringen har varit lång. Luta dig tillbaks i halmen…. kan knappast sägas bättre. Halmen hör ju också till julbilden från stallet som vi gör lite väl romantiskt ibland. Julstämning ska det ju bli på ett eller annat sätt. Om vi bara orkar när det helt plötsligt är julafton!

Köp. köp och köp, presenter och glitter, mat av alla nödvändiga sorter som brukar finnas på varje julbord. Handeln väntar sig nytt rekordresultat också detta år.

Jag kommer ihåg från vår egen tid i aktiv pastors tjänst hur mycket mer det var att göra med julfester och konserter, Extra samlingar och terminsavslutningar och allt – allt som skulle hinnas med och kommas ihåg och som pastor skulle man vara med precis överallt. Julen och Betlehem och Jesu födelse skulle ju få ta sin stora plats i alla traditioner. I min ungdom i tjänstgöringen i Sollefteå kyrka hade vi faktiskt tre julottor på raken – samma natt och morgon. Fullsatt kyrka alla gånger. Så har det växlat med olika samlingar i helgen – nu verkar det vara midnattsmässan som samlar mest besökare, får se hur det blir i år.

Till traditionerna hörde också att man skulle vara ute med julblommor till dom gamla och sjuka i församlingen eller som det ibland sades dom avsidestagna som inte kunde eller orkade vara med i det vanliga gudstjänstlivet. Det kändes viktigt och glädjen var ofta mycket stor vid besöket med blomman.

Här kommer blomman.

Det känns lite märkligt att nu höra till dom gamla och sjuka i gemenskapen och få en blomma med besök från pastorn. Så blev det också i år, med denna ljuvliga Amaryllis och kärt besök av kollegan. Det var skönt efter en period med sjukdom och trötthet och så en stund av stillhet och bön – för ännu en jul med all dess glädje, gemenskap och texter och sånger.

Jag skickar dig bilden av den blomman med två korgar fyllda av ro och vila. En paus med liv och skönhet mitt i den vanliga tillvaron som ibland blir extra jobbig och stressad. Vila dig lite i blomman och så tar vi dagarna som dom kommer, Lucia – Adventsöndagar och sedan julen med den frid och vila och änglasång som vi behöver.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s