Tveksamheter i debatten ???

Det rör sig en hel massa med frågor i vårt samhälle i dag som det är svårt att förhålla sig till. Debattvågorna når maxnivå men vindarna som blåser upp dem kommer från alla olika håll. Jag vill ge dig nåra exempel att fundera på – en del stora och en del små.

Tiggeriet och reaktionerna på det. Man försöker från kommunalt håll ge förbud mot tiggeri men länsstyrelserna ger inte kommunerna rätt.. Man avskaffar ju inte fattigdomen och människors nöd med ett förbud att tigga. Regeringsförhandlingar med länder som Rumänien och Bulgarien verkar inte ha nån större effekt. Lägger du nåt i plastmuggen tillfredsställer du bara ditt eget samvete och är duktig men kanske pengarna hamnar hos nån grupp som bar utnyttjar svaga och fattiga som inkomstgivare. Hur gör vi ????

Svenska Akademien för att ta ett mer förmöget exempel är det kris eller är det krasch ?Åsikterna går isär om förtroendet för en del medlemmar. Leif GW tycker till i TV och anser att man borde rensa i den egna rabatten. Horace med sin förunderliga pompa anser att Kvinnor inte passar in i den miljön som sådan. Det är lite urtidsödla över en sån syn. Så försöker man möblera om bland stolarna men det verkar inte räcka. Vad är det som händer ???

Klimatfrågan är ännu ett exempel. Skeptiker har sin åsikt klar och undersökningar på vetenskaplig grund sin. Som vanligt ska ju Sverige vara bäst på all återhållsamhet som i de flesta fall drabbar utsatta grupper väldigt hårt. Bensin och dieselskatter bara höjs och åter höjs. Den grupp jag tillhör – pensionärerna borde snart inte få finnas för vi är ju bara tärande. Kanske borde vi isoleras i nåt avlägset kollektiv så vi inte stör. Bil av våra gamla modeller ska vi helst inte ha – bensindrivna såna skall förbjudas snarast – kanske staten ger oss en eldriven trehjuling av nåder
Dieselbilar skall förbjudas i centrum av städerna. Lantbrukarna är ju beroende av diesel till sin maskiner men har snart inte råd att bruka jorden Egenföretagare i mindre personalstorlek klara sig snart inte p.g.a. att Sverige ska vara föregångsland med sin lilla yta i den stora världen.
Och så en sån där livsfarlig fundering. Skolstrejk för klimatets skull. Jag vet att det är bra att ungdomar engagerar och talar om vad dom vill. Men och nu säger jag det mest farliga på den tiden jag gick i skolan hade det varit omöjligt att strejka från undervisningen. Nu var det inte en tjej – vem som helst från Sylarna i Jämtland där glaciärerna spricker sönder- utan det var i Storstads miljön och då såg man skylten och hade inte en aning om sprickorna i glaciären. Och så fördes det vidare till grupper och myndigheter som redan vet och jobbar med frågorna
Visst är det svåra frågor – hur tänker du. barn och ungdom, vuxen och förälder, rektor eller lantbrukare ?

Det är mycket som känns kluvet och jobbigt men nödvändigt att grunna på. Ta en stund och fundera på nutid och framtid. Det finns en horisont där himmel och jord möts det är kanske där det finns hopp och liv trots allt.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s