Innan allt fanns i telefonen !

För ett tag sen påminde en av våra vänner mig på Fb  om en av  min barndoms  viktiga personer, sagofarbror för alla barn i Finland – Zacharias Topelius. Hon talade om att det just nu fanns en utställning med illustrationer till  Topelius sagor. Bilder i storformat av Alexander Reichstein. Det fick mig att gå till minneshyllan och leta rätt på de sagoböcker jag läste  som barn,  som sagt innan allt fanns på skärm eller i telefonen. (fanns inte i fantasin ens på den tiden)

Så här  såg böckerna  ut – tryckta år 1945 och rätt sönderlästa av mig

Bläddrade lite  och läste lite  i olika sagor. Jag lärde mig läsa  när jag var fem år gammal och slukade allt jag fick tag på. Men just Topelius från grannstaden Nykarleby hörde nog till favoriterna. Hallonmasken var den bästa i serien. Illustrationerna i böckerna  var teckningar – kanske en på varannan  saga.. Roligt att minnas från en ”svunnen” tid. Jag var sex år gammal när böckerna kom ut.

Ett antal gånger senare i livet har jag åkt eller kört förbi Topelius barndomshem Kuddnäs i Nykarleby  och besökt hans  sommarstuga i skärgården med  syster Åsa  som guide.

Bilden av Kuddnäs  hänger på väggen hemma hos  oss.

Mamma  och pappa fick den bilden i lysningspresent och nu hänger den på min Finlandsvägg.  Ett vackert blad.  Vet inte hur stor upplaga  det gått ut i men det här har nummer 33 och är lite  försiktigt signerat F Nyberg i högra  kanten. Lite  unikt både från barndom och vuxen tid.

Undrar ibland hur det går  med allt som bara  flimrar förbi i telefonens display. Lagras kanske i nåt cybermoln nånstans,, men det kanske är lika fattigt med regn av minnen från det molnet som det är fattigt med regn i sommartorkan. Känner det viktigt att ta vara på minnen som finns och dyker upp ibland.

Dela  gärna  dina  minnen med nästa   generation Det kan finnas dyrbarheter i  det du kommer ihåg och kan leva  vidare som pärlor i livets halsband hos  dem du älskar.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s