Visst har du fått det lilla häftet ?

Den landade i lådan nu i veckan som gick. Egentligen är den väl en repris  på samma tema  som kom för flera år. Men världsläget  och kriserna  runt om på den krigiska sidan har ökat  Osäkerheten på grund av ett antal styrande ledare  som tror att det bara är  dom som är betydelsefulla  och har rätt at fatta beslut som gynnar dem och deras egen sfär. Hänsynslöst kallas  det med ett alldeles vardagligt ord.

Rubriken på det lilla  häftet är onekligen tydlig  och klar. Högst upp på omslaget står det dessutom  VIKTIG INFORMATION  TILL SVERIGES  INVÅNARE.    Frågar dig just nu – Har du läst den eller bara bläddrat lit  förstrött  och tänkt  det där  vanliga , ja  jag vet väl hur  det är med det där och så lagt den i en hylla nånstans för senare läsning.  Det är  väl inte  så allvarligt eller nära!

Vi  satt nåra stycken och pratade om det hela  och då var det nån som sa att det var fel ord i titeln, den borde heta –  När krisen kommer  och när kriget är  här. Också detta baserat på  världsläget  och alla  de krishärdar vi har omkring oss nu. Och så bläddrade vi lite grann.. Bara rubriksidor räckte till för  fortsatt samtal Kolla bara:

Nog tål det funderas över  både  på personligt, nationellt  och internationellt plan. Så delade vi egna erfarenheter  från tillfällen när  vår egen värld vändes upp och ner.  Det kunde vara sjukdom, sorg, förlorade möjligheter på det personliga planet. Vi hade väl inte  så mycket upplevelser om  att vårt samhälle brakat ihop helt, men kristider och ransoneringar och kuponger fanns  det ju. För min egne del upplevelser av krig  och fara  – mörkläggningsgardiner  och Hesa Fredrik larm  och bomber över min hemstad – men som väl vara bara i ett fåtal. Visst minns jag fårtalgen i små burkar i stället för smör och de vuxnas  klagan över att det  inte fanns kaffe och surrogatlukten. Men världen stod i alla fall i min närhet även om det svajade.

Så fortsätter  häftet med frågor  om  Din krisberedskap. Din vaksamhet mot falsk information som nu heter ”fake news” och är  synnerligen verklig.  Nyttig läsning också om försvar och varningar via  larm av olika slag. Läs  och begrunda !

Hittade nåra guldkorn också  mitt i alla varningar. Dom lyder  så här:

Engagera dig! Många ideella föreningar och trossamfund gör viktiga insatser  för vår gemensamma  säkerhet  och beredskap. (sid  18)

En av våra viktigaste tillgångar när något hotar oss  är vår vilja.  att .hjälpa varandra. (sid 3 )

Låter  som viktiga inslag i vår vardag – inte bara i kris och krig. Jag använde faktiskt en del urval i häftet för min söndagspredikan  Läste parallella texter ur bibeln. Psaltarorden om att Du omsluter oss på alla sidor  och håller oss i din hand och Jesus egna ord – Se jag är med er alla dagar intill livets  slut.  Ett trygghetens budskap att vila i varje  dag. Visst är det ofta så att när krisen –  den allvarliga kommer-  så är kyrkorna öppna  för bön, ljuständning och samtal  som visar på ett det finns en trygghet – TROTS ALLT !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s