Läsning – inte för alla !!!!

Jag blir så  sorgligt besviken ibland, så jag måste skriva av mig en del för att ha gott samvete. Det kanske inte alls berör dig, men det stör mig trots alla friheter  vi har i vårt land.

Den här  gången handlar det om allt man kan läsa i kommentarsfälten på sociala medier och allt det man tillåter sig  att skriva under anonymitetens fina täckmantel.

Det kan sammanfattas i tre enkla ord  eller  HHH som betyder Hat,  Hot  och Hån. Jag tror att det är en relevant beskrivning av temat  och nivån  på nätets  kommentarer. Jag tror knappast att man skulle  säga  de ord som där  skrivs  till någon man känner eller med  klara ord så där  direkt i ansiktet. Men på nätet går  det bra.  Har du en annan åsikt än den som skriver kan man helt klart kalla den som skrev det man inte gillade, för Idiot, Galenpanna  eller  nåt ännu tydligare- det hål man har mellan skinkorna.  Är det en kvinna som har skrivit nåt för läsaren opassande så kan man hota med döden, våldtäkt eller  allt som  passar in under begreppet hora.  Smaklösheten är  enorm och man kan vräka ur sig precis vad som helst när  ingen vet vem man är

I politiska frågor  blir det ibland  ännu värre.. Man talar inte det allra minstas om själva politiken  utan går till direkta personangrepp på den som är ledare i det parti man vill angripa. Ännu mindre vågar man tala om det man själv vill se  och företräda – det räcker med att man får  håna  och hata.

I sophanteringen hemma  hos oss  finns  det te alternativ, ja fyra om man vill. Vanliga sopor i påse i tunnan, grön påse för  matavfall, kartonger plast  och glas  och tidningar till återvinningen och grovsopor med släpkärra till de större återvinningsplatserna. Ganska enkelt program  och inte  så svårt att följa. Men på nätet känns  det  ibland som att vi slänger både grovsopor och  ”tuggade matrester” i ansiktet på den som har en annan åsikt än den vi själva  har.

Okay  det kallas yttrandefrihet och demokratisk rättighet och en massa andra fina  ord men jag tycker nog att det mest andas egoism  och elände. Jag är  så pass till  åren att vi fick lära oss nåt som kallas hyfs och respekt, men  det är ju knappast nåra stora ord  i dag  om man ens förstår vad de innebär.

Det är så enkelt att bara vräka ur sig det man just då känner  att man måste göra  och då blir det väldigt ofta  HHH. Jag trivs  inte med spyor och vet att det är jobbigt att torka upp dem om man ens orkar. Det är lättare att hålla tyst och dra sig åt sidan och säga att man får  stå ut med allt detta- tiden är  sån eller heter  det tidsandan. Jag vägrar tro det. Jag vill andas frisk luft och ha en atmosfär där  vi  kan tycka olika utan att förfalla i språk  och tonart.

Kanske jag mår lite  bättre nu när jag fått  tycka  dom här raderna. Jag tänker inte klassa dig som inte tycker som jag med nåra  fula ord eller namn. Bara hoppas att vi kan mötas ansikte mot ansikte  och samtala på riktigt – inte klassa ner varandra  utan bete oss som vettiga  människor.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s