Stilla veckan är det visst nu !

Påsken  är precis här  och den här veckan brukar – åtminstone förr – kallas  för just Stilla veckan. Kan väl tycka  att den inte är  särskilt stilla  numera. Känns nog mest som om det var en stressvecka  med allt man skall hinna med till påsk. Var just ute vid postlådan och tog in en tjock bibba  med reklam för allt som vi inte behöver.

Julen har sin tid och vi har traditioner med tomtar och gran, ljus  och julklappar  och allt det där du vet…  Påsken har sina ”dekorationer”  Käringar och påskägg. Godis och mat i mängder som främjar konsumtionen.

Men både julen och påsken har tappat bort huvudpersonen – Jesus. Ja  det finns  väl lite julkrubbor i olika romantiska modeller  och midnattsmässan är ganska välbesökt. Påsken har ingen  djupare tradition när det gäller att gå till kyrkan i vårt sekulariserade Sverige. Påskliljor och gula ljus är  väl inte alldeles ovanliga, men sen ……….Nåt djupare perspektiv får man nog leta efter.

Tänkte påminna dig om en konstupplevelse inför  skärtorsdagen. Den dagen som berättar om Jesus och lärjungarnas nattvardsmåltid i den övre salen. Leonardo da Vinci  målade ju motivet med hela  det långa bordet  och alla samlade där. Jag har motivet i den här varianten förutom nån liten miniatyr på väggen.

Leonardo målade  den som en muralmålning i Sankta  Maria  kloster  i Milano under en period  1495 – 1498.  En tavla på väggen direkt i storlek 460 cm ggr  880 cm. Ett storverk av en fantastisk konstnär. Det var tyvärr inte vanligt  att måla på ”torr”  vägg som han gjorde då  så den började ganska snart fara illa och provisoriska räddningsaktioner  gjordes under lång tid. 1999 restaurerades  den helt för en summa på 40 miljoner kronor. Jag har tyvärr inte sett de på riktigt. Men den finns  ju i alla världens kopior på allt ifrån oljetryck på  duk  till avtryck på tallrikar och plattor.

Men innehållet – det som tavlan skildrar – det kan jag känna igen varje  gång nattvarden delas ut.  En innerlig  och helig gemenskap  genom alla tider. Symbolerna kan tolkas på olika  sätt. katoliker på sitt sätt och protestanter på sitt. För mig är det fantastiska symboler  i bröd  och vin som påminner om det hela påsken talar om. Jesu lidande, död  och uppståndelse. Den fullkomliga förlåtelsen för  den som ber om förlåtelse. Befrielsen från den känsla av skuld man bär på  ibland. Han finns här  mitt i  Stilla veckan  också i år. En tro jag delar med sådär två och en halv miljard människor runt om i vår  värld.

Jag bär ett kors som ett halsband, men korset är  tomt. Det finns en makt som är  starkare än döden.

Varva ner i stilla veckan. Gå till en kyrka – en gudstjänst eller bara en tom kyrka  och be den bön du bär på i ditt inre – Jesus  lever  för dig också.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s