Telefonens makt är stor !!

Min ilska i dag beror faktiskt på ett kommunalt beslut. Det meddelas bara  att P-platser i centrala Halmstad inte  längre skall få användas  med mynt eller  kort. Allt skall vara i telefonen.  Knapptryck och info  på displayen. Information kommer att finnas på den inplastade automaten.  Allt skall finnas i telefonen – det  är den som är  den ständiga följeslagaren i livet. Jag blir  helt vansinnig på vardagen jut nu. Denna  märkliga teknik som tar över allt.

Först försvinner kontanterna. Bankerna  vägrar hantera kontanter och fler och fler  butiker gör på samma sätt. Det är mossigt och gammeldags med sedlar och mynt och dessutom krymper ju rånrisken.

Ja  tänk dig att det kommer in en rånare på banken och begär alla pengar och får då beskedet: tyvärr vi har inga pengar men ge oss ditt swish nummer så får vi se vad vi kan göra.

Så försvinner korten  för ett enkelt fingertryck praktiskt taget i luften bara. Ansiktsigenkänning  eller pupill koll.  Kanske ett inopererat chip i handen eller pannan.

Och snart en storebror  kontroll på var vi är  och vad vi gör.  Allt finns  i telefonen. Vad är det första som händer när  du kommer på besök hos  en vän.  Du hänger ytterkläderna  och tar av dig skorna och går  och sätter dig och TAR FRAM TELEFONEN – det kan ju hända  nåt  som är  viktigare än din vän just nu.

Tillbaka till P-automaterna. Skrev om det i en kommentar till Halmstad 24 och påpekade svårigheterna för oss, som har funktionshinder av olika slag och kanske inte kan gå så långt men skall till city av legitima  skäl. Fick en kommentar som sa att det var ju hur enkelt som helst då kan jag ju sitta  i bilen  och knappa  in parkeringen och slipper köa vid automaten.  Smart för den som har en smartphone  och vet vad det står i infon på den inplastade automaten. Kollektivtrafiken då  om jag inte klarar av väntetider och byten av bussar – lever med medicinering, men är  inte tillräckligt dålig för att få ett P-tillstånd på en handikapp-plats. (där  det dessutom ofta står  dom som har en viss form av handikapp i skallen).

Men det är väl så att vi finns – en grupp av människor – som inte finns i beslutsfattares tänkande. Vi är  gamla, förbrukade. tärande och då kan man strunta i om vi skulle önska oss kort eller kontanter.

Sverige skall ju vara framsynt och bäst. Tappar vi bort nåra eller en liten grupp på vägen så får  vi väl ta det. Man kan bli sorgset arg med mindre. Jag vill inte bli styrd av en telefon varken min egen eller andras. Jag vill bara ha  möjlighet att leva efter mina  möjligheter och på det sätt som jag orkar.

Jag  tror  att det är  viktigt att vi alla får plats  och  kan se  varandras ansikten IRL. Skärmen i telefonen  är för liten för  det närvarande livet. En bild man kan stänga eller koppla  på när  det passar medan livet bara brusar förbi.

Det här inlägget verkar kanske  som en klagovisa, men jag tror vi är rätt många  som sjunger den.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s