Mörkt är det så det räcker !!!

Den här söndagen 4 februari heter Kyndelsmässodagen i kyrkoåret. Ett av de där konstiga namnen på söndagar som man inte förstår utan måste få förklarat. Kyndel betyder bloss eller ljus och används knappast mer som ord. Man ställde fram alla de ljus som skulle användas under det kommande året och välsignade dem i kyrkan.
Ljusinvigning helt enkelt och jag tycker nog att det kan behövas just nu. Det är ju så mörkt omkring oss. Tog en bild från vårt fönster i går kväll och  den blev så här

 

Det skulle ju vara helmörkt om inte gatlyktor  och gårdsbelysningar fanns. Kör man ut på vägarna i vår omgivning så är det lika  mörkt. Åkrarna  och ängarna är  som svarta filtar, vägmarkeringarna blir hållhakar att styra efter och bilens ljus är det enda  som finns. Det är verkligen mörkt. För somliga av oss tar det på humöret också, man blir lite  ”tung” och deppig.  Andra klarar det bättre  och tänder ett ljus  och myser i soffan eller låter blåljuset  från smartphone ta över.

Samtidigt så vet jag ju att det behövs bara lite ljus  för att ändra på det hela. Jag tog en bild till, hemma i vardagsrummet med bara ett par små batteridrivna ljus som källor och såg att med bara det lilla ljuset så hittade jag konturerna i rummet, möbler, mattor  och dörrar och en framkomlig väg också i det som nyss var ett absolut mörker.

Precis  som i livet vi lever.  Det finns  alltid  någon liten ljuspunkt  som kan ta oss igenom det allra svartaste mörker. Det kan vara olika saker; en text eller en melodi, ett möte med en vän som förstår mig eller en hälsning av annat slag.  Nånting som hjälper oss att se ramarna och konturerna igen eller helt enkelt bara ljuset i tunneln.

Ibland kanske du eller jag får vara ”ljuset” som hjälper  en vän igenom  nåt mörker. Vet inte om du tänkt på det eller kanske upplevt det. Den där  gången när  du bara måste göra nåt som du inte hade tänkt dig just då. Det var  som en viskning från himlen- ett SMS från evighetens internet. Du följde viskningen och fick veta att det räddat dagen för  den människa det handlade om.

Var inte rädd för att följa  viskningarna. Det värsta som kan hända är att du tappar ansiktet men det går att plocka  upp  igen.

Kyndel var det tal om  – ett litet ljus  i mörkret för någon som behövde  det just nu. Lyssna noga  det kanske finns ett uppdrag för  dig – ta  det  och gå tvärs igenom nån annans mörker det kan ge hopp  och ljus.

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s