Kanske du ser vad det är ? Kan hjälpa dig med att avslöja att det är en övergång från ett rum till ett annat -tröskel kallas det och i det här fallet är den ganska låg. I gammal tid när man levde i timrade stugor så var trösklarna höga. Man var tvungen att kliva över dem. Dessutom fanns det ofta en bjälke i taket den så kallade tiggarbjälken som markerade hur långt in i huset landsvägens luffare och tiggare fick komma för en stund av värme och kanske lite mat. Numera har vi bara låga trösklar för det mesta så alla kan vara med.
Just den här tröskeln i bilden är på väg in i den kyrka där jag just nu jobbar som vakanspastor. Så här ser det ut när du går över tröskeln.
Vi pratar ofta om att det skall vara låga trösklar in i våra kyrkor så att alla kan vara med – inga hinder eller krav för att gå in i en kyrka och ta del av det som bjuds både i stillhet och verksamhet. Det är rätt och det är bra. Alla skall kunna känna sig välkomna och det skall inte vara nåt vi och dom.
Men ibland använder vi slagord och meningar som vi inte riktigt har tänkt ut vad de betyder. Ett sådant som jag ofta hittar på hemsidor och sociala inlägg av olika slag är Kom som du är! Det är också ett bra ord men fortsättningen på det är det ofta ganska tyst om. Den som säger att du kanske inte kommer att förbli som du är efter ett tag i gemenskapen i en kyrka och med Gud. Du kanske kommer att förändras i en riktning som du inte hade en aning om när du gick över tröskeln.
Jag läser Max Lucados andaktsbok Alla dagar nära med tankar för varje dag. För ett par dar sen skrev han: Gud älskar dig precis som du är, men Han vägrar att låta dig förbli sådan. Han vill att du skall bli som Jesus.
Omöjligt givetvis men en riktning för hela livet. Filipper brevet kapitel 2 vers 5 säger: Var så till sinnes som Kristus Jesus var…. Sinnelag är ett gammalt ord som man väl närmast kan förklara som inriktning på hela livet. Att låta Jesu kärlek vara nära i allt det vi tänker. säger och gör.
När jag gick längre in i kyrkan så mötte mig den här bilden på väggen
I den omsorgen vill jag och Gullbrannakyrkan vara – utan trösklar men en väg till hopp och framtid också för dig som kan ha det jobbigt just nu och tycker att du stått vid ”tiggarbjälken” alldeles för länge.