Min knapp är större !

Talesättet ovanför  känner du kanske igen. Nord Koreas ledare säger att han alltid har  knappen för att utlösa kärnvapen liggande på skrivbordet och påtalar att han nu kan nå USA överallt. Det låter rätt kusligt faktiskt för hela  vår  värld.

USA:s svar kommer från presidenten på Twitter, ganska omgående och ser ut så här: Min knapp är större.   Visst låter  det riktig statsmannamässigt – eller ……

Jag påminner mig killarna i sandlådan  som höll på och pratade om vilkens pappa som var störst  och bäst. Det blev  nåra yrkeskategorier först, men så klämde  den sista killen  i med det dräpande argumentet  Min pappa är  polis och sen var samtalet  slut. Ett samtal som absolut är ganska vanligt i sandlådan,  men sen borde man ju växa ifrån den kategorin av prat.

Men det finns tydligen olika  stora knappar i kostymeringen på världens ledare i dag. Jag tycker nog att det verkar ganska ”knäppt” att ta till den retoriken.

Kan  tycka att det finns viktigare saker att tala om än storleken på de knappar man har. Kanske  sätta sig ner och se efter var dom gapande hålen i världen finns. Hål som kan vara svåra att fixa med knappar utan där det måste till mer handfast sömnad  och då menar jag inte broderier utan stadiga trådar  som kan hålla igen gliporna  av krig, fattigdom, svält  och våld. Klimatets hotande mörka moln eller stekhet torka.

Framför allt ett fredens  och försoningens budskap som ger människor möjlighet att ha ett hem, mat  och försörjning, skola  och yrkesliv.  Framför allt annat att kunna  se och möta varandra som de individer vi är.

Det hjälper inte med stora eller ens förgyllda knappar. Gyllene hus  och trappor. Skyltar i de vackraste färger. Om det drar isvindar genom alla glipor i tillvaron så behövs  det andra mönster  och mer än knappar av olika storlek.

Jag kommer ihåg orden av Jesus.  Jag var naken och ni klädde mig, hungrig  och ni gav mig mat  i fängelse eller sjuk  och ni besökte  mig….  och då var det inte honom själv det handlade om i handfast mening utan de mest utsatta  som finns i vår  värld.  Dom finns  i Nord -Koreanska  fångläger,   i läger  och flyktingläger runt om i vår  värld Hemlösa  och ensamma i  det stora USA som i vårt eget land.

Det känns nog mer  som om vi behövde dragkedjor av kärlek som  kan bygga  ett hållbart liv i din och min vardag.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s