Lite jul tankar !

Lånar ett par bilder från tidningen Dagens Julmagasin.  Bilder  som illustrerar  med fakta  vad julen  inte är.  Det finns  ju många åsikter om det . Julen är  ett jippo som omsätter stora summor pengar mer och mer för  varje  år – rekordnivån verkar ligga ganska  högt.

Mat  och dryck är  en stor post. Ser bara på julskinkan.

Svårt att föreställa  sig den mängden – prata om  ”köttberg”.  Så måste man ha  nåt att dricka  till all maten. Undrar hur  stor sjö det skulle bli  av bara julmusten.

Så kommer alla presenterna – julklapparna – ovanpå allt det vi redan har. Visst är  det roligt att ge och att få, men det finns knappast nån gräns på julafton.

För andra är  julen en tid av gemenskap och familjemys och så sitter man tillsammans vid  borden  och i TV-soffan.  Såg alldeles nyss att larmsamtalen till SOS-alarm sjunker  märkbart under Kalle-Anka-timmen  på julafton. Operatörerna är  förvånade över  den dippen. Svenska folkets jul är typ  Kalle Anka, då har man inte tid ens att vara sjuk.

En del av oss sitter alldeles ensamma hela helgen och hoppas att kunna känna gemenskap åtminstone med SVT:s  julvärd när  ljuset tänds. I år funkar inte ens det som  man tror eftersom hela  julvärdskapet är  förinspelat. Känslan med direktsändning finns inte med.

Andra  vill slippa allt som har med julen att göra  och  reser bort – långt bort, oftast till värme  och sol. Inga granar, inget glitter  och pynt, utan bara bort från stressen och ”myset”  till en helt annan värld med lagom lyx  och glamour.

Variationerna på julfirande kan bli många fler. Tycker du att jag låter  lite pessimistisk om julfirande så har du delvis  rätt. Det beror på att så mycket av det vi kallar julfirande inte är  jul utan som vilken helg som helst med lite  extra traditioner. Vår jul här hemma landar i stallet eller  grottan  för flera tusen år sen.

Betlehems  ängar med herdar och får en vanlig natt, men som helt plötsligt blir en ovanlig natt när  ljuset från himlen och den stora ängeln stiger fram och ropar: I DAG HAR  EN FRÄLSARE BLIVIT FÖDD ÅT ER OCH  HAN ÄR MESSIAS   HERREN. Sen kommer hela  stora änglakören och sjunger: ÄRA VARE  GUD  I HÖJDEN ! Efter den sången var ingenting mer som vanligt i vår värld. Gud  på jorden först som ett barn och sen i Jesu person enligt det som Nya Testamentet berättar.

Han – Jesus – finns här  trots allt. Ger befrielse, förlåtelse. helande, mod att leva, närvaro som gör att du aldrig behöver   känna dig ensam. Det finns  någon vid din sida  som bryr sig  och som älskar dig och tar dig ii famn om du behöver  det.

Symbolerna Tro, Hopp  och Kärlek från min hemstads  gata under helgen får avsluta  min julblogg.

Önskar dig en skön och välsignad jul, på riktigt, med himmelskt ljus i ditt hem  och ditt innersta.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s