Hämtat in Jesus från förrådet !

Allvarligt talat så har jag faktiskt gjort det med den lilla figur du ser i bilden – Jesusbarnet i krubban. Jesus  måste ju vara aktuell till jul som det blir  nu  nästa vecka. Det är ju faktiskt hans födelse vi firar – fast det snarare verkar  som om det  är  tomtens  födelsedag det handlar om.

Såg ett reportage  för inte  så  länge  sen om nån som samlade på julkrubbor och hade en ansenlig samling – från världens alla hörn.

Men det handlar alltså om det lilla  barnet och Maria  och Josef  och skattskrivningen som förde  dem till Betlehem, Davids  stad fr att skattskriva  sig. Där  började jagandet efter en plats  där barnet skulle kunna  födas och det blev en grotta eller ett stall med en  krubba  som viloplats för  den nyfödda. Resten är beskrivet i  det andra kapitlet hos evangelisten Lukas i vårt Nya testamente.

Resan dit var inte  så bekväm precis – inte på limousine-nivå som på den tiden kunde ha sett ut så här.

Det blev den enklare modellen som såg ut så här.

En alldeles vanlig  ”folkvagn”  och inte ens vagn  utan bara en rygg att sitta på   Åsnan kommer igen flera gånger  i Jesu liv . Han sätter sig aldrig på nåra höga  hästar utan finns  i ögonnivå  i vår vardag.

Många av oss nutida  människor kanske  bara har Jesus i förrådet, eller ens där,  men som en reserv i alla fall om allting som vi själva  gör misslyckas   eller  strular. Då kanske det är bra  att veta att en bön  som vi bara andas ut i vår  nöd, inte bara går till ett sött och rart  juljesusbarn – nytt ord – utan till en person som har  gått, eller ridit på en åsna, på våra jordiska  vägar   och stigar med alla  dom bekymmers  stenar och krångliga vägval  vi brottats med.

Han som är  huvudpersonen i vårt julfirande bryr sig inte  så mycket  om julbord. dekorationer , pynt  och granar, paket med rosetter  och rim.

Det han bryr sig om är  hur  du mår i ditt liv och din vardag. Bryr sig om dig om du  känner dig ensam, om du kämpar med tårar när  andra sjunger Hej tomtegubbar. Verkligheten för honom är den du har och den vill han dela med dig. Jag tror att han har en ”åsnerygg” för  dig också  när  du känner att du inte orkar gå i allt det du ser framför  dig.

Det är  inte en romantisk  och idyllisk krubba  som är  julen, hur fin den än verkar vara, det är en famn från himlen som sträcker ut sina armar till dig och kan ge dig en välsignad helg.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s