900 tomma stolar!

Hur fyller man dom här  stolarna med publik ? Det är  Halmstads Teater och  900 platser med salong  och läktare/balkong.  Enkelt – man samlar ihop Kulturskolans körer,  musiker  och engagerade ledare  och dirigenter i den bästa tänkbara atmosfär och det finns inga lediga stolar kvar för  två konserter. Vi var där  och lyssnade och njöt och det yngsta barnbarnet var med och sjöng i Nova  Cantica. Helt fantastiskt ! En upplevelse vi haft i flera år  med två av barnbarnen som medverkande.

Upplevelsen blev inte  sämre av att  Kulturskolans bas  i sin välkomsthälsning sa  ungefär    följande : Det är  ju Finlands  100-års jubileum som självständig nation i kväll så  om det är  några med anknytning till Finland här i kväll  så hälsar vi dem särskilt välkomna. Vi var nåra stycken som tog åt oss  det.

Men så fortsatte han sin hälsning med att säga en del om kvällens innehåll och så citerade han psalmversen ur den kända  julpsalmen  Nu tändas tusen juleljus…

I  varje hjärta  armt  och mörkt sänd  du en stråle blid, en stråle av Guds kärleks ljus  i signad juletid.

Vi kan tro olika men i kväll är  det  så här det är.  Befriande klart och tydligt om Julens  budskap.

Sen började  körer  och musiker en fantastisk kväll med teman om  Lucia  och  Jul. Tomtar och pepparkaksgubbar  och bagare, Lucia med tärnor  och stjärngossar, granhuggande pojkar, sånger  röster och musik i en ”salig” blandning. Man kan bara bli glad över all den ungdom som satsar allt de orkar på sång och musik och ger ut av sitt brinnande intresse och sin kunskap  och sina gåvor. Ledare  som lockar fram det bästa från alla dessa  talanger och ger dem energi och glöd att våga satsa på  sång och musik i en  annars trasig och kanske inte  så harmonisk värld

Visst blev det lite  trångt i foajen i pausen. Bilden är  från ett annat tillfälle på Teaterns egen hemsida,  trångt men vad gör  det när  man sen kommer in till den andra delen av konserten där  applåderna fick vila tills  den sista sången tonat.

Den del som började med  Natten går tunga  fjät….. och ett imponerande långt Lussetåg med ett 15-tal sånger och avslutades  med  Stilla  Natt..  med variation av solosång och kör innan man skred ut ur  salongen till starka  och varma  bifallsyttringar och applåder.

En hel kväll som Kulturskolan gav oss som var där – med mening och innehåll, kvalitet och hopp  och tro på en skön helg med alla  traditioner  som vi bär med oss. Julens  budskap  inte  i  en låda  på vinden eller förrådet  utan levande  och nära i unga röster och musik.

Man kan bara tacka.   Barnbarnet  Clara fanns  där och vi fick se henne och hennes vänner och höra sångerna  och musiken igen en gång. Lussekonsert  med Kulturskolan  var en upplevelse också  i år.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s