Så har det stora kaoset börjat ??

I stan och i landet  har det hållit på länge – det stora kaoset. Allt det där  som egentligen inträffar  i den sista delen av december – allt det som har med advent och jul att göra. Javisst julkonserter  och julbord och julmust  och annat annonserades det  om i slutet av augusti – nytt rekord kanske. Nu har det i alla fall drabbat oss här hemma  också, bordet  i vårt vardagsrum ser ut så här och en låda med ljusstakar står på golvet dessutom.

Kartongerna  från förrådet har fått komma in i värmen och nu skall det bestämmas vad som skall fram till  på söndag och vad som får vara kvar i lådan till jul.

Varje år  bestämmer vi oss för att vi tar det enkelt i år – bara det absolut viktigaste och inget mer, ändå så blir det inte  så.  Det där har barnen gjort och det där kommer från ditt eller mitt barndomshem och det var viktigt då och så kommer  den där  beslutstvekan farm  och så blir det rubbet i alla  fall. Dessutom blir det  alltid  nåt  tillägg varje år – resultatet ger mer  inte  mindre pynt. Okay man får  väl ge sig, det handlar ju bara om nån vecka  sen åker  det  ut i förrådet igen.

Tänker man efter så är  det nog  rätt så trivsamma bekymmer i alla fall. Vi har fått ännu ett år  som en gåva att förvalta. Vi lever tillsammans och har både  fred  och frid  trots allt. Det här  blir ett litet avsteg från vardagslunken med fest  och ljus  och glitter.

Stopp ett tag – finns  det numera nåt som heter vardagslunk? Är det  inte närmast lite  sjukt att bara lunka på… som det heter i visan. Nu skall allting gå på högvarv  och helst i sprinterfart.. Framåtlutad  med telefonen i handen och full fräs genom vardagens all logistik.  Det verkar vara det enda  godkända och trendiga sättet att leva. Det är klart – kan man ha allt pyntet och dekorationerna i telefonen så förenklar ju det också.  Allt fixat med ett knapptryck eller två – smart eller  …..

Det  kan nog vara smart med lite ljus  och pynt  i höstmörkret. Om vi dessutom påminner oss om att allt detta  egentligen började med vår tideräknings början eller som vi gamlingar säger  KRISTI FÖDELSE. Advent  talar om att Konungen kommer och Jul om  Barnet i krubban i stallgrottan en gång för länge  sen, med herdar så långt från helgromantiken man kan komma..

Den gamla profeten Sakarja  skriver: Se  din Konung kommer, saktmodig , ridande på en åsna, en arbetsåsninnas  fåle.

Det är  så långt ifrån krigets stridsvagnar man kan komma eller för  den delen reklamskyltarnas pråliga och påträngande budskap.  Så vi pyntar vidare i fridens  och glädjens tecken. Ha  det gott  medan du tar fram lådorna och deras färgstarka  innehåll.

 

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s