En viktig bit.

Undrar du vad det här  är så kan du  läsa vidare och få svaret. Egentligen är det en bit slagg men den påminner om den allra viktigaste biten i min första internet-uppkoppling. Den såg ut  ungefär så här. Jag var kanske åtta år då  och det är längesen nu.  Fanns inga datorer, ingen TV, och en massa  annat av det som är vardagsgrejer nu.

Jag fick  en kristallradio och kristallen såg nästan ut så här Radion bestod av en  plats för kristallen och ovanför  den en liten arm med en tunn metalltråd som man kunde föra över kristallen i alla riktningar. En antenn, en koppartråd uppe på väggen i rummet. Ett par hörlurar av telegrafmodell. Ett ficklampsbatteri av den där sorten som inte längre  finns -platt, fyrkantigt och med två metalltungor, man kunde känna med tungan på dem samtidigt och fick då en liten stöt.

Man satte på sig lurarna och så började man leta med den lilla  tråden på kristallen tills man fick in nån sändning ur luften. Oftast i min hemstad Jakobstad fick man bara in rysk marsch musik eller  nåt propagandatal på ryska. Dom hade dom starkaste  sändarna, men nån gång kunde  det hända att man fick in Finlands  rundradio och då var man lycklig.

Det var det här med teknisk utveckling som fick mig att minnas kristallradion.

Tänkte  mig sedan oss människor  som dyrbara kristaller. Vi söker  hos varandra efter  beröringspunkter som kan ge tal  eller musik mellan oss. Letar med frågor  och funderingar i skrymslen och vrår på ”kristallen”  och blir  lyckliga  när  vi får svar av många sorter. I mitt jobb som pastor kan det kännas  svårt ibland att svara på rätt sätt när  dom djupa livsfrågorna kommer fram. Då känner jag det viktigt  att som den gamla radion ha en antenn uppåt  som samlar in erfarenheter som jag gjort i livet eller sånt som andra delat med sig av. Kanske  ibland – hör och häpna – tilltal ifrån den Gud  som finns  där  med sin kärlek och omsorg och  som  oftast jobbar med internet. Jag behöver också ett ficklampsbatteri för att uppfatta signalerna från Honom Det fanns bara en kort period när han jobbade IRL genom Jesus och hans vandring på våra stigar  och vägar. Polerna i det batteriet jag har är  Bönen och   Bibeln där jag har en trygghet i min kommunikation  och och kan ge vidare det som behövs  i olika  livssituationer.

Den här  urgamla internetuppkopplingen  har inte  förändrats eller datoriserats. Den finns  där i en kristallklar gemenskap med en levande  och aktiv Gud.

Vi har ju oftast allt  i telefonen numera – kanske är  Gud  så stor att du kan få se en glimt av Honom också där om du kommer med din  längtan att få lyssna och se en annan verklighet.  Det finns  bibelappar, kyrkors hemsidor, bloggar med kristen tro i centrum.

Sök och du skall  hitta. Välsignelse över ditt sökande ber jag om !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s