Den där bilden – bara fastnar !

Ibland hittar man en bild  – en tanke – eller  nåt  som bara tar tag i en  och som man inte kan släppa. Jag råkade ut för det  för  nåra dar sen när   jag var ute  och tittade  på en av de grupper  som jag gillar på  nätet.  Den här bilden  var det.

Visst är han go – Snobben – och klok dessutom  Att   beskriva hur det är att vara kristen är  inte  det lättaste. Hur får man med  det viktigaste. Det finns  en kärna i bilden här  och ett innerligt förtroende  mellan Gud  och Människan.  Det ramlar bort en hel massa med gamla fraser – Om du är kristen så får du inte göra det och det och…  och du måste vara på det ena eller andra sättet. Grupper av olika slag har bildats på grund av mönster  och beteende- avståndstagande  och uteslutande från församlingar och kyrkor. Det har syndats mycket på den fronten och det finns  mycket man behöver be om förlåtelse  för. Jag  förstår   mycket väl att det kan vara svårt att våga  tro och leva  ett  ”kristet”  liv i vår  moderna  och avkristnade  värld.

Medan jag tänkte på  texten i bilden gick jag som vanligt till bokhyllan ögnade  och bläddrade och  spanade. Fick den här  boken i min hand.

Berättelser  från såna  som hittat en tro och vågar leva  och praktisera  den på  olika  sätt. Håkan Nesser var en av dem och han började svaren på intervjuarens frågor ungefär  så här:  Jag var länge ateist och såg religion  som opium för  folket.. Men och så kom det som var ett stort men..  du får ett  uppslag ur boken här.

Nu söker han i stillhet trons  kärna  när  det bränner till och blir på riktigt. När han bodde i New York  för att skriva en av sina många  fina  böcker gick han förbi en kyrka  som hade en iögonfallande skylt.  Sällan har vi väl såna  skyltar i vårt land. Det är  kanske  bara Filadelfia eller  Elim  och  Svenska kyrkan har väl skyltar  bara på vägvisare till kyrkan, hos oss  står  det bara  Trönninge kyrka  på nån vägvisare.  Men den här  kyrkan som han såg hade följande text. ”This  is  a hospital for  sinners – not a museum for  saints ”.  Det speglade en kristendom som han kunde tro på. När det inte handlar om att putsa glorior utan om at bejaka brister och tillkortakommanden så att de  kan beröras  och  kanske  läka  i ljuset.  Så långt boken.

Om jag nu lägger ihop bilderna  och ser på alla  de skuldkänslor som präglar  och styr  så mycket i våra liv. Allt elände och allt bedrövligt som vi ställt till med och det missmod  och de tårar som det skapar.  Så vet jag att kristen tro är  en befrielsens och förlåtelsens väg att leva  livet på.  Att förlåta  och bli förlåten  är  det som gör  en människa hel.  Gör att man får en annan attityd till livet. Man vågar leva på riktigt trots riskerna, därför att man vet att det  inte  är  kört för dig eller  mig.

Det finns en gemenskap med en levande Jesus Kristus  som vet hur det  är att vara människa. Han öppnar sin famn för  den som vill och ger nytt liv också den allra  mörkaste höst !

Tänd  ett ljus  i bön  och var ett ljus för  dem du möter !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s