Alla helgons dag !

Nu kan vi släppa  Halloween och ägna oss åt nåt lite mer väsentligt.  På alla helgons dag  går  48 % av svenska folket  till en kyrkogård för att tända ljus  och för att minnas de människor som betydde så mycket i vårt dagliga  liv men som nu är på ”andra sidan”. Dom är  ju  inte helgon  för det, inte änglar heller – dom bara finns i vårt minne och i en dimension som vi inte vet så mycket  om – bara kan ana !

Hur var det nu med  det här  om helgon ?  Det började med dom som blev martyrer för sin tro. Sen blev  det en del apostlar  som Petrus  som fick sin gen katedral i Rom, och sen spred sig detta med helgon till fler och fler personer med helgat liv. Det blev  Sankt den och den  och det blev altaren och ljuständning och tillbedjan. Yrkeskategorier fick sina  skyddshelgon som man kunde be till. Numera går ju helgonförklaringen till så att påven heligförklarar en person  och så träder  en granskningskommision in  och kollar om den personen  uppfyller ett antal villkor. Får den personen godkänt  i granskningen så kan påven helgonförklara personen i fråga. För Sveriges del blev det till exempel den heliga  Birgitta med Vadstena kloster  och nunneorden som bakgrund. En ganska  märklig men i högsta grad mänsklig värdering av  tro  och liv. Bilden ovanför  speglar bara en liten  grupp i helgonskaran.

Frågar du mig så  tycker jag att det finns ingen täckning för att helgonförklara somliga  människor  som skulle  vara mer värdefulla  sin tro  och sitt liv, men set finns en hel del människor som jag mött  som har min respekt för  det de gör  och står  för i sin vardag.

Då handlar det inte om den här  typen av  människor  som av en eller annan anledning blivit  helgonförklarade.

Kända  figurer  som fått en status av exklusiv karaktär, snarare  om de okända men tydliga personer  som hade en tro  och levde ett liv i den tron  och som i tysthet bar andra  människor genom livets mörka dalar  eller bara fanns där  när  någon behövde dem allra mest. Personer med en trygghet  och en frid över sina liv – som bara lyste om dem  och gav hopp  och tro till sin omvärld.

Kanske är det inför  en sådan  människas grav som det tänds ljus i Allhelgonatid. Någon som betydde så  mycket för dig så det bara inte  går att förklara. Någon som stod  vid din sida i livet och som du nu saknar alldeles  oerhört. Kanske  någon som du bara mötte  nån enstaka  gång  men de gångerna gav dig livsgnistan tillbaka. Det kan nästan kännas som om de var nån form av helgon för dig.

Men den här   dagen kanske  borde heta  ”Inga helgons dag” utan dagen när  vi såg nånting av evighet  i en medmänniskas ögon. Ögon  och ansikten  som inte behöver  nåra helgonförklaringar  av påvar eller granskningskommisioner utan bara fanns  där  med en strimma av evighet – inte  som gloria men som ett ljus i varje dags verklighet, när  du och jag bäst behövde den. Så kan vi minnas  och tacka för  det som himlen gav genom dem.

Tänd ett ljus  och var ett ljus  du också – det behövs  i vår  värld nu också !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s