”TREVLIG” Halloween !

Jag säger det med en gång, så att du inte skall  missuppfatta mig, jag skulle  aldrig tänka mig att jag skulle stå för  den hälsningen. Nu är det dags igen med allt som hör  ihop med  det som somliga kallar höstens  helg.

Grymma  skräckmasker och kläder  och tillbehör. Spöken  och skelett. Djävlar med horn och döden med lien  och allt vad man nu kan hitta på. Barn som springer runt i alla hus och hälsar med orden Bus eller  godis!  Allt medan det finns  miljontals barn i flyktinglägren runt om i  världen som med sina kroppar  och ansikten ropar Bröd eller  död! Ja min gnälliga  lista kunde  bli hur  lång som helst när  det gäller den här dagen..

Jag skrev på en blogg för  länge  sen  om just detta. Jag stod  i kö för att  handla  och betala för  det jag  skulle köpa  och ett antal  personer stod efter mig i kön. Det trevliga  biträdet tog emot mina  pengar och gav mig växel tillbaka  och i stället  för att säga: Ha en bra dag! så sa han  Trevlig Halloween !  och  jag replikerade – Nej Tack  det vill  jag inte ha ! Jag firar Alla helgons dag  till minne, av de som gått  före oss!   Det  blev alldeles tyst i kön en stund innan flera kom  och stödde min hälsning.  Det var  i butiken på lasarettet det hände.

Halloween kommer ju från keltiska  sammanhang. Firades  som en av  kvartalsandakterna till dödsguden Samhais  ära. Spreds till  USA och kom sedan till oss också. Firades   lite i  hemlighet först  men blev så småningom en mer offentlig  och kommersiell dag. Den ligger inte  högst på vinstlistorna men ger ändå en hel del vinster på skräck och elände.  Buttericks har nog en bra bit av kakan.

Tycker nog att det finns tillräckligt med  död och fasa in i våra TV-soffor  bara med nyhetsförmedlingen från en trasig värld.

Den lysande pumpan  som ”pryder” sin plats lite överallt snart är  en påminnelse om smeden  som inte kom in i himlen utan skickades  till helvetet där han lurade djävulen  och  inte kom in där heller utan tvingades  irra jorden runt i all evighet och det blev glödande kol i rovan eller pumpan Jack-o-Lantern. Dekoration kallas  det visst.

Jag tänder nog hellre ett stilla  ljus i Allhelgonatid och minns  med både  sorg  och glädje dem som inte  längre finns hos oss – utan i en annan  värld och dimension. Det är betydligt skönare  med en gloria av ljus omkring  varma  och heliga  minnen.

Kanske   också en gåva till  någon av de grupper  som jobbar för en bättre värld.

Vad ni gör  för  en av dessa  mina minsta  det gör ni för mig – säger Jesus. Skräck finns  det alldeles tillräckligt och man kan inte vaccinera sig mot det med att skapa egen. Man kan medverka till att skapa  frid på vår jord – varje  dag !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s