Stor tavla jag gjort !

Alla gör  vi våra ”tavlor” i livet säger vi  och då menar oftast misstag eller fel av större  eller mindre  format. Jag gör  också  tavlor med färg på duk eller pannå och efterlämnar lite  spår  i  tillvaron på det sättet också. Min största tavla ser ut så här.

Jag fick en påminnelse om den och att den fortfarande  existerar och det tog tag i mig – nästan så jag blev lite  tårögd. Storleken på tavlan är  cirka  fem meter   i längd och  nästan en och en halv i höjd. Jag fick utmaningen att måla  väggen på en restaurang i Örebro för 35 år sedan och hade bara bilden av den kvar  och ingen aning om den fortfarande fanns eller var övermålad eller  borta  för  länge sen. Restaurangen  hette Gyllene Drotten  och fanns på Drottninggatan i Örebro

Väggen som var en spegelvägg från början gjorde jag om till ett tänkbart fönster där man ser  Rådhuset, Slottet  och Nerikes Allehandas hus. Den monterades på väggen och så gjordes nåra stänger i järn för att markera fönster.

Nu var sonen på besök i Örebro och var  på den restaurangen och fick se att väggen fanns där  med bilderna kvar – nu i restaurang Kinamuren, där  ägaren visade upp väggen med ”stolthet” enligt  sonens  meddelande till mig på Fb.

Vilken känsla man kan få. 35 år har den funnits där. En skapelse med min idé och mina penslar  och färger. Ett ”konstverk” i det formatet som fortfarande ses av  nya  ögon. Visst blir man  glad över att den största tavla man gjort finns  där i dag.

Jag är  ju bara en enkel amatörmålare som  inte har nån annan konstutbildning än de cirklar  jag deltagit i med nåra  konstnärer. Nu har  jag haft målardagar tolv somrar på Gullbrannagården där jag försökt uppmuntra deltagarna  att våga tro  att dom kan måla och våga  ta penslarna  och sätta  igång. Då kan det kännas väldigt skönt att få en egen uppmuntran för nåt man gjort för  35 år sen. (undrar ibland hur gammal jag är egentligen)

En del ”tavlor”  i livet kan det vara bra att glömma men det finns  andra  som bär  på dyrbara minnen – bilder  och händelser som får lysa fram  och ge tacksamhet över att man fått vara med.

Leonardo da Vinci lär  ha skrivit en lapp till en lärling en gång med texten. Måla, måla  nu !

Våga ge färg åt din dag och det du möter – här  och nu !

Annons

3 tankar på “Stor tavla jag gjort !

  1. TACK Hasse! Du inspirerade mig att leta fram en av pappas vackraste dikter ”En dag ska du lägga paletten och inte fatta den mer…..” Ska ordna så jag kan skicka den till dig.

  2. Hej!
    Var det du som målade bakgrunden (om det heter så)? till Gyllene Drottens bild i den nya festlokalen? Framför den sattes en del grafikplåtar med Örebromotiv. Sammantaget blev det en fin bild till det mina föräldrar kallade Örebrorummet. Har för övrigt kvar några grafikplåtar som blev över. Försökte skänka dem till länsmuseet som efter moget övervägande tackade nej. Vet du någon släkting till konstnären som skulle uppskatta dem (vad mina föräldrar berättade så fick de plåtarna som betalning för en del obetaldanotor från diverse måltider).
    Mvh
    Per Nygren

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s