Yttrandefrihet – finns den i Sverige ?

Frågan i rubriken  är  inte en ploj  utan är allvarligt menad ! Jag måste  i dag fundera på vad jag skriver om på bloggen, en del är det inga problem att skriva om – andra är helt enkelt livsfarligt att  ta upp och fundera på.

Skriver jag om politik  och yttrar mig om vad jag tycker om S, SD, KD  eller  M, så är det ingen som bryr sig om vad jag tycker. Skriver jag om olika saker  som händer i vårt samhälle så  uteblir reaktionerna. Om jag  skulle skriva om vad jag tycker om M:s  förslag om ett nationellt förbud  mot tiggeri. så skulle inte en själ bry sig om vad jag  skriver.  Jag kan inte låta  bli  att lägga nåt i pappersmuggen som en tiggare  håller fram. Jag  har ju mött och sett henne eller honom ett antal gånger  och det  känns  som om vi var  inte bara bekanta  utan vänner.  Visst, jag hör om organiserade ligor  och press – men det inte säkert, så jag fortsätter att ge.

Men nåde  mig om jag ger mig in i frågor om religion. Det är  minerad mark. Just nu pågår en  intensiv debatt om  moskébygget i Fyllinge ( en stadsdel i Halmstad) och det är  inte bra att ge sig in i den debatten och tycka  till. Det finns en massa olika synpunkter på det hela.  Debatten förs  i media  av  alla slag, för och  emot.  Religionsfriheten på ena sidan och motståndet mot  Islam  på den andra sidan. Marken där man planerar bygget är  historisk mark. Historisk mark sedan slaget vid Fyllebro på 1600-talet och vad det kan finnas av arkeologiska  fynd under jorden där. Tänk om det var en kyrka  man tänkte  bygga där, skulle  det bli reaktioner på det – eller ens protester. Tänk om man skulle  placera en tänkbar moské i Tylösand eller  Frösakull, skulle man bry sig mer då ?  De som är  för hoppas på att det blir  en byggnad som kommer  att påverka  samhället i framtiden.  Påverkar Nikolai kyrka eller  Pingstkyrkans  byggnader  samhället  i Halmstad nu eller i framtiden.? Är  det inte så att det är medlemmarna i respektive kyrkor man påverkar? Kyrkor  och församlingar  lagstiftar inte  i samhället men enskilda personer är med och påverkar vad som händer.

Som jag antydde förut är det  livsfarligt att ta ställning  i religionsfrågor- framför allt kristen tro i förhållande till  islam, men om man jämför  Bibeln och Koranen kan man bara inte  låta  bli att fundera – kanske  är  det  klokt  att ta en funderare på yttrandefrihet  och religionsfrihet öppet  och utan hotfulla ord.  Jag tycker att det är  väldigt viktigt  med  den kärlek  som Jesus  och  Nya Testamentet visar  mot alla som längtar efter en mening i livet.

Älska dina fiender  och be för  dem som förföljer  dig.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s